Příležitost ochutnat nejrůznější značky a druhy lahodného alkoholického moku si nenechal ujít ani Tomáš Novotný z Třeště.

„Nalákala mě sem samozřejmě ochutnávka vína. Vybral jsem si Chardonnay a Zweigeltreibe, to jsou jednoznačně moji favorité, i když je tu spousta dalších dobrých vín. Příjemně mě překvapila i ta z Chile a Portugalska,“ netajil se svou spokojeností Novotný.

Líbila se mu i celková atmosféra festivalu. Jen jednu malou chybičku pořadatelům vytkl. „Řekl bych, že by v hlavním sále mohlo být víc stolů a židlí, aby si člověk měl kam sednout, ale to jen takový drobný detail,“ řekl Novotný.

Pokračují v tradici

Mezi pořadatele festivalu patří i Miroslav Tomanec, jihlavský podnikatel, který poměrně nedávno založil minipivovar v bývalé Radniční restauraci. „Snažíme se už několik let zvyšovat povědomost o víně a kultuře vína mezi veřejností. Budeme proto dál v této tradici pokračovat. Sám piji víno i pivo, každý z těchto nápojů se hodí k jiné příležitosti,“ vysvětlil základní poslání festivalu Tomanec.

Víno a žena. Toto spojení se stalo ústředním tématem sobotního setkání v Domě kultury. V porotě, která hodnotila vzorky sladkých vín, proto zasedly samé ženy, mezi nimi například i sportovkyně Iveta Hlaváčová a herečka Anna Polívková. „Celá akce je zasvěcena mnohotvárnosti vína i ženy v životě. Víno a žena k sobě totiž neodmyslitelně patří,“ přiblížil hlavní motto festivalu jihlavský podnikatel.

Ochutnat víno přišlo na festival šest stovek návštěvníků. Mohli si vybrat z nabídky necelé třicítky vystavovatelů. K mání tam byly kromě vína i nejrůznější druhy pečiva, sýra a uzenin. Pozvnesenou atmosféru umocnila cimbálová hudba a bohatý doprovodný program.