Podobné fráze jsou slyšet hlavně z menších měst i větších obcí. O lidech je to vždycky! Ale také o stranách, v menších místech často o nejrůznějších sdruženích a koalicích. A všichni lidé na kandidátkách přeci jdou do voleb proto, aby získali hlasy. Pro sebe i pro stranu (sdružení, koalici).

Když už jde kdokoliv jako kandidát do voleb, tak navíc ve veřejném prostoru oslovuje často i úplně neznámé lidi, aby mu dali hlas. A když jde do voleb na kandidátce nějakého sdružení, že hraje i za toto sdružení. Je přeci poctivé říct, že ten voličův hlas chce kandidát proto, aby získal nějaký vliv, a na tento vliv napojený post. Ty posty jsou tady připraveny právě pro vyvolené.

Je to podobné jako třeba ve fotbale. Také tam chtějí v příslušné soutěži týmy a hráči uspět. I v okresním přeboru se přeci hraje o co nejlepší výsledky a o co nejlepší umístění v tabulce. Titul bude jen pro nejlepšího, poptávka musí být větší než nabídka. Kdyby kdokoliv úspěch nechtěl, bude divný. Kdyby chtěl úspěch prodat nebo darovat protivníkovi, ostatní ho právem zatratí. Pro volby to platí taky. Kdo jde do voleb, měl by předem vědět, co s úspěchem. Fráze „je to o lidech" mu moc nesluší.