Dvě strany už od devadesátých let, o kdysi krásný zámek, sveřepě bojují. A vůbec to nevypadá, že už se blíží konečný verdikt, který by pomohl hlavně zámku samotnému.

Existují však lidé, kterým není osud této stavby lhostejný a hůl nad ní ještě úplně nezlomili. Dominantu nejmenšího města na Jihlavsku se zejména v posledních pěti letech snaží postupně k životu probudit nadšenci i odborníci z nejrůznějších společností a institucí, kteří se na zámku průběžně střídají.

Letošní rok je zřejmě v tomto ohledu přelomový. Samotné město se i přesto, že není vlastníkem, pořád snaží zajistit ty největší a nejnutnější opravy a shání milionové dotace. V srpnu se má opět pokračovat v rekonstrukci střechy na druhém nádvoří. Na zámku se na jaře také rozjel nový projekt telčského pracoviště Národního památkového ústavu, kdy se přímo na památce učí řemeslníci z různých oborů a přispějí k jeho obnově alespoň drobnými opravami. Od začátku až do konce letních prázdnin na zámku běží také pravidelné prohlídky, které se konají každý den kromě pondělí. To ale není všechno.

Zámek ožívá i díky dalším, poměrně novým aktivitám. V sobotu se tam uskuteční vernisáž nové výstavy Kráčející sochy, kterou zajistili telčští památkáři. Ve výčtu akcí nemůže chybět ani výstava Brtnických kovadlin, šermířská šarvátka, letní kino, tradiční dřevorubecké závody nebo hradozámecká noc.

Jestli máte rádi historické památky a místa prostoupená geniem loci, neváhejte a na prohlídku zámku v Brtnici si během letošního léta udělejte čas. Nikdo totiž neví, jak to bude se zámkem příští rok. Stále hrozí dva černočerné scénáře: soudní spor skončí, právoplatný majitel zámek pro veřejnost uzavře a nikdo už nikdy jeho krásy neuvidí. Nebo nastane ještě horší varianta a ze zámku se i přes všechny zmíněné snahy stane bez majitele naprostá ruina.

ZUZANA MUSILOVÁ