Cyklisté jsou jedni z nejohroženějších účastníků silničního provozu, nejsou chránění rámem, jako řidiči automobilů, i pád v malé rychlosti může znamenat vážné zranění. Špatně vybavené kolo, alkohol i kombinace obou může mít neblahé následky. Chybějící světla, odrazky, helma, nefunkční brzdy, to vše ohrožuje život cyklisty. „Na kole jezdím vždy v helmě, i když jedu jenom krátký úsek třeba po městě. Mám ji kvůli vlastní bezpečnosti a měl by ji nosit každý. Helma ke kolu patří stejně jako volant k autu," říká Martin Kedroň z Třebíče. Ani helma však nemusí vždy pomoci, třeba při bezohledném chování řidičů. „Vícekrát se mi stalo, že mě řidiči automobilů nerespektovali. Nedají přednost, vjedou cyklistovi do cesty. Člověka na kole zkrátka dost řidičů nevnímá jako rovnocenného účastníka silničního provozu," stěžuje si Kedroň.

Stezkou povinně

Proto jsou pro cyklisty vítaným oddechem a oázou klidu cyklostezky. Jezdec na kole je dokonce povinen jich využít: „Pokud se na silnici nachází pruh pro jízdní kola nebo souběžně vede cyklostezka, tak cyklista musí tyto možnosti použít," podotýká mluvčí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Dana Čírtková. „Pokud to jen trochu jde, snažím se jezdit mimo hlavní silnice. Cyklostezky jsou pro to ideální," říká Radka Uherčíková, studentka z Třebíče.

„Všem cyklistům radíme, aby využívali cyklostezky. Povinná výbava je samozřejmostí, při její absenci hrozí cyklistovi pokuta. Co můžeme vřele doporučit je helma a reflexní vesta. Nikdy nevíte, kdy se opozdíte, začne se stmívat nebo padat mlha. Reflexní vesta je pak velmi užitečná. Zvláště děti by v ní měly jezdit neustále," doporučuje zástupce ředitele Městské policie Třebíč Rudolf Široký.

Kromě špatné výbavy a nepoužívání vyhrazených cest je problémem alkohol. Cyklisté mohou být, stejně jako řidiči aut, stíháni za jízdu v opilosti.

„Jestliže je cyklistovi naměřeno v dechu do 0,2 promile, lze to vyřešit na místě blokovou pokutou do výše 2,5 tisíce korun. Do jednoho promile se věc řeší ve správním řízení, nad jedno promile je to již trestný čin. Pokuta tu může dosáhnout až 50 tisíc korun," varuje mluvčí Čírtková.

Přesto si ale spousta cyklistů jedno pivo na výletě neodpustí, zvláště v teplém letním počasí. Stačí vyjet na nějakou cyklistickou trasu a vidíte, že hospůdky po cestě jsou koly doslova obsypané. „Jedno pivo si občas na kole dám, hlavně když jedu delší trasu a mimo město. Člověk to vypotí skoro hned," říká Martin Kedroň.

Dalšími přestupky je jízda dvou cyklistů vedle sebe, absence helmy u mládeže do 18 let, jízda po chodníku, jízda bez držení, jízda v protisměru či pes běžící u kola. Za tyto přestupky může dostat jezdec pokutu až 20 tisíc korun, za nedání přednosti potom až 2,5 tisíce.