V červnu přibylo do statistik 49 nehod, za první pololetí evidují policisté na Jihlavsku 269 dopravních nehod. Nejvážnější červnová nehoda se stala v pátek 15. června u Vysokých Studnic, kde po čelním střetu osobních aut Opel Astra a Citroen byli těžce zraněni čtyři lidé včetně tříletého chlapce a patnáctileté dívky ve voze Opel Astra.

Touto nehodou vlastně série karambolů s těžkými zraněními začala. „Těžkým zraněním a leteckým transportem do brněnské nemocnice skončila jízda pro cyklistku o dva dny později v Jihlavě. Ve večerních hodinách večer havarovala na Sokolovské ulici," poukázala na druhou nehodu z kategorie nejvážnějších policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V paměti mají motoristé i bouračku na jihlavském dálničním přivaděči u sjezdu z dálnice ze čtvrtka 21. června, kde řidička vjela s osobním autem pod nákladní soupravu přepravující obilí. K těžce zraněné řidičce z této nehody přibyl přesně o týden později motocyklista. Také při této nehodě hrála zásadní roli žena na silnici. „Řidička vozidla Seat Arosa jela po ulici Romana Havelky a odbočovala vlevo. Vjela do křižovatky v době, kdy jel proti ní v opačném směru řidič motocyklu Honda, a došlo ke střetu," popsala nehodu Kroutilová.

Právě počet nehod motorkářů v červnu výrazně vzrostl. V prvním pololetí se jich stalo celkem dvanáct, z toho v červnu osm. Ve středu 27. června bourala v Třešti motocyklistka, která jela na motorce Suzuki bez platné technické prohlídky a sama nebyla držitelkou příslušného řidičského oprávnění.

Emancipace v červnu pronikla i do řízení auta pod vlivem alkoholu. „Opilá řidička havarovala v sobotu 9. června v noci v Jihlavě na Smrčenské ulici. Při odbočování nezvládla řízení, vyjela do protisměru, kde vozidlem narazila do deskových svodidel. Policisté naměřili řidičce 2,37 promile alkoholu," připomenula policejní mluvčí, nehodu, kdy viník nadýchal nejvíc za celý červen. Celkem se alkohol podepsal pod čtyři červnové dopravní nehody.

Rysy kuriózní nehody má karambol traktoru na silnici mezi Přísekou a Puklicemi. „Když se řidič traktoru s přívěsem míjel se stojícím autobusem, vyjel na krajnici a poté do příkopu, kde se přívěs převrátil a došlo k vysypání nákladu hnoje," napsala do zprávy policejní Kroutilová.

Po červnu zůstávají na seznamu obětí dopravních nehod na Jihlavsku za celé první pololetí čtyři lidé.

Nejtragičtější byl březen, kdy zemřel v Jihlavě třiašedesátiletý cyklista a u Rantířova jedenačtyřicetiletý motocyklista. V lednu přišel o život v Jihlavě u hlavního nádraží sedmasedmdesátiletý chodec, jehož přehlédl při couvání mladý řidič dodávky. V květnu se obětí nehody stala třiatřicetiletá Číňanka, která byla jednou z cestujících v autobuse, jehož řidič vjel na železničním přejezdu v Třešti pod drážní drezínu.

Není bez zajímavosti, že za šest měsíců nepřišel nikdo o život v osobním či nákladním autě, přestože jejich nehody nadále tvořily drtivou většinu. „V letošním roce došlo od ledna do konce června k dopravním nehodám celkem 257 osobních a 64 nákladních vozidel, dále deseti autobusů, osmnácti cyklistů, dvanácti motocyklistů a tří trolejbusů," doplnila Kroutilová. Minulý týden ale zahynuli dva lidé ve felicii u Jezdovic.