Hlavní tahy na Vysočině jsou po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších silnicích je ujetá a místy nová vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice jsou sjízdné, řidiči ale musejí jízdě věnovat maximální pozornost.

Kamiony překážejí

Na silnici I/38 u Hladova a Želetavy komplikují provoz odstavené kamiony a traktory, doprava je však v obou směrech nepřerušená. Informoval o tom Jiří Havel z dispečinku krajské správy a údržby silnic. Od rána do pondělního podvečera se, většinou kvůli počasí, stalo v celém kraji 35 dopravních nehod.

Leckde napadlo až 15 centimetrů sněhu. Silničáři jsou v terénu s většinou techniky. Dohlednost je kvůli přeháňkám snížená. Policie kvůli vývoji počasí posílila dopravní hlídky především na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. „Havarovala osobní i nákladní vozidla ve všech částech kraje i na dálnici D1, kde auta po smyku většinou skončila ve svodidlech," řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Nehody si zatím vyžádaly jen čtyři lehčí zranění.

Srážka náklaďáku přišla na miliony

V pondělí kolem půl dvanácté dopoledne se na silnici druhé třídy mezi Novou a Starou Říší na Jihlavsku utrhla krajnice s polským kamionem. Srážka dvou nákladních automobilů u obce Bílý Kámen na Jihlavsku skončila bez zranění, škoda však dosáhla 1,5 milionu korun. Všechna havarovaná vozidla měla podle mluvčí zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu.

V kraji se nejvyšší denní teploty pohybovaly v pondělí kolem nuly. Večer a v noci na úterý se má místy tvořit náledí, teplota klesne na dva až pět stupňů pod nulou, upozorňují meteorologové.