Loni šetřili policisté v Kraji Vysočina celkem 101 dopravních nehod, na nichž mělo účast 120 chodců. „Při těchto dopravních nehodách bylo šest osob usmrceno, třináct utrpělo těžké zranění a 92 chodců bylo při nehodách zraněno lehce. Pouze devět chodců vyvázlo z nehody bez zranění,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková. I když se počet nehod snížil, tragických následků bylo stejně jako o rok dříve.

Většina nehod, přesně sedmasedmdesát, se stalo ve dne. Zemřeli při nich čtyři chodci. Častým nešvarem je přecházení mimo přechod. „Chodec je povinen při přecházení vozovky použít přechod pro chodce vždy, když je od něho vzdálen do padesáti metrů. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo,“ připomněla mluvčí. Není přitom dovoleno vstoupit na přechod bezprostředně před blížícím se vozidlem. Stejně tak nesmí přelézat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

Sněhové jazyky na silnici I/38 mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou.
Silnice na Znojmo se v úterý opět uzavřela, blokovaly ji nehody

Nehodám, které se naopak staly ve večerních nebo nočních hodinách, lze účinně předcházet používáním reflexních prvků. „Jde o povinnost, která výrazně přispívá ke snížení rizik střetů osob s vozidly na místech, která jsou nedostatečně osvětlena a zároveň na nich chybí chodník,“ řekla Čírtková a dodala: „S reflexními prvky je chodec vidět až na vzdálenost 200 metrů, takže řidič má možnost adekvátně zareagovat.“

Dvě tragické nehody s účastí chodce se loni odehrály na úseku dálnice D1 vedoucím před Vysočinu. V srpnu při havárii osobních vozidel jedno z nich srazilo třiačtyřicetiletého stavebního dělníka. V září pak auto srazilo sedmatřicetiletého muže, který z nejištěných příčin vstoupil za snížené viditelnosti do dráhy nákladnímu vozu.

Horácký zimní stadion v Jihlavě. Ilustrační foto.
Hokejového fanouška napadli na zápase v Jihlavě. Teď se má přihlásit na policii


Statistika dopravní nehodovosti chodců v Kraji Vysočina v roce 2018

celkem / usmrceno / těžce zraněno / lehce zraněno

Územní odbor Pelhřimov 12 0 3 10
Územní odbor Havlíčkův Brod 14 1 2 12
Územní odbor Jihlava 31 1 3 25
Územní odbor Třebíč 20 0 1 21
Územní odbor Žďár nad Sázavou 21 2 4 21
Dálniční oddělení Velký Beranov 3 2 0 3
Kraj - celkem 101 6 13 92

Zdroj: Policie ČR