Třiadvacetiletý řidič utrpěl při nehodě smrtelná zranění. Tato tragická událost se stala ve středu před jedenáctou hodinou večer na silnici mezi místní částí Nového Města na Žďársku Rokytno a obcí Kuklík. Řidič tam v klesání nezvládl dlouhou pravotočivou zatáčku a vjel do protisměru. Poté vyjel ze silnice a narazil do dopravní značky a do stromu. Po střetu auto Škoda Felicia začalo hořet. Mladému řidiči po příjezdu záchranné služby už nebylo pomoci. Nehodu policie dále vyšetřuje.

Na Vysočině se do 1. října, včetně stalo 2 718 dopravních nehod, které byly policii nahlášeny. Mladík, který zahynul u Nového Města, je již letošní osmatřicátou obětí autonehod na Vysočině. Při nehodách v kraji letos zemřelo už sedmnáct řidičů, devět spolujezdců, pět motocyklistů, pět cyklistů a dva chodci.

„Mezi hlavní příčiny dopravních nehod se v našem kraji řadí nepřiměřená rychlost a v jejím důsledku nezvládnutí řízení vozidla, nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nebezpečné předjíždění," uvedla vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Oproti roku 2013, kdy se na silnicích na Vysočině událo 3 696 nehod, je sice zatím zaznamenán pokles celkového počtu o dvě procenta, zvětšila se ale úmrtnost a počet řidičů, kteří byli při jízdě pod vlivem alkoholu.

Tragický víkend a černý čtvrtek

Za minulý rok na vysočinských silnicích zemřelo 36 lidí a 167 opilých řidičů havarovalo. Letos je zaznamenáno už 155 účastníků silničního provozu, kteří řídili opilí a bourali. Pod vlivem jiných omamných a psychotropních látek letos havarovali čtyři řidiči, loni jich bylo šest.

Výše škod se letos vyšplhala přes 144 milionů korun, což je oproti loňsku pokles o třináct procent. Zatím nejtragičtějšími letošními dny jsou neděle 7. září a čtvrtek 31. července.

Zmíněná neděle patří do celého, z hlediska dopravních nehod, tragického víkendu. Předcházely jí totiž další dvě smrtelné nehody. Jedna se stala v pátek, kdy zemřel starší řidič babety a další v sobotu, kdy svým zraněním podlehl mladý motorkář. Oba uvedené případy souvisely se srážkou motocyklu s osobním autem. Řidiči automobilů z těchto nehod vyvázli bez zranění. Následovala neděle, během níž se udála nehoda, která vzala další dva životy.

V neděli na silnici mezi Batelovem a Dolní Cerekví na Jihlavsku řidič nepřizpůsobil rychlost při projíždění zatáčky a dostal se do protějšího pruhu, kde se ve smyku srazil s protijedoucím autem.

Třicetiletý muž i jeho spolujezdec zemřeli. Jejich dvě spolucestující, které seděly na zadních sedadlech, byly těžce zraněny. Devětadvacetiletý řidič protijedoucího vozidla byl zraněn lehce, hůř ale dopadla jeho dvaačtyřicetiletá spolujezdkyně, která byla zraněna těžce.

Mokrá vozovka bývá zrádná

Nejtragičtějším dnem ale za tento rok v kraji stále zůstává deštivý červencový čtvrtek. Pouhé dvě nehody stačily na čtyři úmrtí. První se stala na 83. kilometru dálnice D1, ve směru na Prahu. Na mokré vozovce se roztočilo auto řízené starším mužem. Vůz narazil do svodidel a řidič nepřežil.

Ve stejný den se stala na Pelhřimovsku nehoda, při níž vyhasly tři lidské životy. Bylo to mezi obcí Kámen a vesnicí Zlaténka. Na silnici s hustým provozem se srazilo osobní vozidlo s nákladním. Tři mladí cestující při následném požáru auta uhořeli.

„Řidiči by měli zejména dodržovat nejvyšší povolenou rychlost jízdy, nepožívat alkohol a jiné návykové látky před nebo během jízdy, dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a plně se věnovat řízení tak, aby v případě jakýchkoli dopravních komplikací, jako jsou například uzavírky nebo kolony, stihli včas zareagovat," popsala zásady bezpečné chování na silnicích jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

ANETA HRDLIČKOVÁ