Při dopravních nehodách na Vysočině zemřelo za první čtvrtletí letošního roku osm lidí. Je to o jednu oběť víc než loni za stejnou dobu. Mrtvých na silnicích kraje už je však devět v neděli ráno totiž u Milov na Žďársku zemřel řidič vozu Škoda Superb.

Policisté v kraji vyjeli od ledna do konce března celkem k 791 dopravním nehodám. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o dvanáct procent. Nejčastějšími příčinami je nepřiměřená rychlost a způsob jízdy," sdělila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

V porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se letos o pětinu snížil počet těžkých zranění účastníků dopravních nehod. Výrazně naopak přibylo lehce zraněných.

O více než třetinu se zvýšila také škoda na havarovaných vozidlech a dalším majetku. Naopak meziročně mírně poklesl počet nehod, jehož účastníci byli pod vlivem alkoholu.

Vedle rychlosti a způsobu jízdy byly na Vysočině dalšími častými příčinami nehod nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Policisté zdokumentovali v prvním čtvrtletí letošního roku také 165 střetů vozidel s lesní zvěří. Ve 25 případech byl účastníkem dopravní nehody chodec. Jeden chodec byl při nehodě usmrcen, tři byli těžce zraněni, 19 chodců utrpělo lehké zranění. Pouze ve dvou případech vyvázl chodec z nehody bez zranění.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)