Vyplývá to z společné zprávy Hnutí Duha, Univerzity Karlovy a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Nález mrtvého vlka oznámil ochráncům přírody člověk, který zvíře našel na poli u obce Skorkov. Šlo o samce vlka vážícího kolem 40 kilogramů.

„Genetické analýzy ověřily, že zvíře sražené na dálnici D1 je vlk," uvedl Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který výzkum vedl. To, že vlk pocházel z karpatské populace, vyplynulo z porovnání s databází několika set zvířat z celé střední Evropy.

Čtěte také: Ve firmách je jedovatá voda i půda

Vlk byl nalezen poblíž 100. kilometru D1. „Zajímavé je, že velmi blízko inkriminovaného místa se vlk vyskytoval i na jaře roku 2016," uvedl ve zprávě ředitel regionálního pracoviště AOPK Václav Hlaváč. Vlka tehdy zachytila fotopast, podle neověřených informací místních lidí rovněž uhynul po srážce s autem. „Podobné údaje naznačují význam Vysočiny pro dálkové přesuny velkých savců," uvedl Hlaváč. Doplnil, že na silnicích hynou i rysi, losi, vydry a řada dalších druhů zvířat.

Miroslav Kutal z Hnutí Duha uvedl, že vlka, který přišel až z Karpat, je velká škoda. „Výskyt vlků na česko-slovenském pomezí je v posledních letech spíše sporadický," uvedl. Podle tiskové zprávy kromě dopravy vlky ohrožuje i pytláctví, případně legální lov. Karpatská populace je lovem zatížena víc než celoročně hájená populace z nížin Polska a Německa. Rozptyl vlků z Karpat je proto podle ochránců přírody méně obvyklý.

K rozvoji ekologicky šetrnějších dopravních sítí do Karpat by měl přispět projekt Transgreen, který od letošního ledna probíhá v ČR, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a Ukrajině.