V plavecké lize družstev i na letním republikovém šampionátu posbíral řadu úspěchů. V následujících dvou víkendech se uskuteční nejdůležitější akce v krátkém bazénu, sbírka medailí se může ještě hodně rozrůst.

„Rok 2012 je z pohledu mistrovství republiky jeden z nejlepších v historii. Prosadili jsme se v lize družstev, když ženy skončily páté a muži brali dokonce stříbro. Dařilo se nám i na soutěžích jednotlivců dospělých, excelovali dorostenci. Ti poprvé v historii vyhráli hodnocení klubů, porazili tradiční bašty, jakými jsou Brno, Ostrava a další. To překvapilo i mě," uznale pokyvuje hlavou šéftrenér Axisu Petr Ryška.

O víkendu se rozeběhnou mistrovské kolotoče znovu, tentokrát v krátkém 25metrovém bazénu. Svůj zimní vrchol mají na programu žáci, dvanáctiletí se utkají v Trutnově, třináctiletí v Jihlavě a čtrnáctiletí v Kopřivnici. Týden nato se uskuteční v plzeňském bazénu mistrovství republiky a dorostu, a protože v ten samý termín je mistrovství světa v Istanbulu, nejužší česká špička do západočeské metropole nedorazí.

To skýtá větší prostor pro úspěch i pro jihlavské plavce. „Chybět bude tak osm až deset nejlepších našich plavců. Nedá se nic dělat, jiný vhodný termín nebyl," říká Ryška a na adresu ambicí jihlavských závodníků dodává: „Věřím, že zase nějaké medaile posbíráme, mezi dospělými i dorostenci."

Ryška by však byl rád, kdyby se jeho svěřenci ve větším měřítku prosadili na mezinárodní scéně. „Letos se mistrovství Evropy v Debrecenu zúčastnil jen Tomáš Fučík, a protože byl krátce po zranění, výkonnost nebyla taková, jak by mohla být. Na Evropě v dálkovém plavání byla Bára Picková čtrnáctá a šestnáctá, a to mohlo být také lepší. Rýsuje se nadějná generace, v širším pětatřicetičlenném reprezentačním výběru hned pětice z Jihlavy. Zejména Luboš Vlčan, Vojta Simbartl a Adam Kružík by se mohli prosadit."