Bylo to velmi vydařené mistrovství republiky v krátkém bazénu. Jan Micka, Simona Baumrtová, Lucie Svěcená a Barbora Závadová mazali nejlepší české časy, kvalita mítinku se výrazně zapsala do dějin českého plavání. Na medaile dosáhli i jihlavští plavci.

Chybělo jediné…

„Titul," odvětil jihlavský trenér Petr Ryška a potom se už rozpovídal: „Bohužel. Jinak jsme ale s našimi výsledky spokojení. Tohle mistrovství mělo v dorostenecké i otevřené kategorii hodně velkou úroveň. Drtivá většina našich plavců plavala na hranici svých možností, vytvářeli si výrazně osobáky. Radost mám hlavně z Jany Bukovanové, která se probudila v pravou chvíli. V Plzni se to nepovedlo jen Luboši Bočanovi."

Ryška vyzdvihl zejména výkon dlouholetého tahouna Tomáše Fučíka. „Sice tentokrát nemá zlato, ale na stovce polohově splnil časem 54,64 limit na mistrovství Evropy do Dánska," oceňuje počin osmadvacetiletého plavce.

Ten totiž už na začátku sezony avizoval, že na konci roku ukončí kariéru. „Jsem rád, že to v Plzni vyšlo. Svoje rozhodnutí ale rozhodně měnit nebudu, v Herningu to bude moje poslední akce," nechal se slyšet.

Na západě Čech potom ještě získal bronz na znakařské padesátce a podílel se i na dvou bronzech ve štafetě 4x100 metrů polohově.

Žezlo od Fučíka by v následujících letech měl převzít Vojtěch Simbartl. Své možnosti naznačil už o víkendu ve svém oblíbeném stylu prsa. Na stovce vybojoval stříbro, v poloviční a dvojnásobné trati potom bronz.

Poslední individuální jihlavskou medaili má v držení Jana Bukovanová. „Na kraulařské stovce byla druhá, a kdyby si na ni neodskočila Simona Baumrtová, tak tuhle disciplínu vyhrála. Simona ji totiž zase tak často neplave," doplnil Ryška.

Zbylé dvě medaile zajistily dívky, když se shodně ve štafetách na 4x100 metrů volným způsobem a polohově postavily na bronzový stupínek stupňů vítězů.

Ryškovy svěřence teď čeká příprava na poslední větší akci v tomto kalendářním roce, Velkou cenu Zlína, která se poplave o víkendu před Vánocemi. „Bude to poslední díl Českého poháru, ale tak kvalitní obsazení jako v předešlých závodech tam nebude," glosuje Ryška.