Gladiátoři v prvním vzájemném utkání v Přerově zvítězili o patnáct bodů (18:3) a bylo tak na Mamutech, aby se pokusili domácím porážku vrátit a zabojovat o pozici lídra.

To se také hostům zpočátku dařilo, téměř dvě čtvrtiny byli aktivnější, takřka bezvýhradně se hrálo na polovině Vysočiny, jejíž obrana ale fungovala spolehlivě. Přerov se tak prosadil pouze jednou z kopu. Vedení 3:0 dlouho držel, a domácí marně hledali klíč k jeho defenzivě. Skulinu našel až minutu před koncem poločasu Josh Purdie a po touchdownu otočil skóre na 6:3 pro Gladiators.

Po taktické bitvě ve třetí čtvrtině rozhodli domácí o své výhře útočnou smrští v posledním dějství, ve kterém během necelé minuty zaznamenali čtrnáct bodů. „Bylo to ohromně těžké utkání. Přerov má skvělý tým, v minulých letech jsme s nimi čtyřikrát prohráli, a byť se nám letos daří a podruhé jsme je porazili, bylo vidět, že rozhodovaly maličkosti," radoval se po utkání trenér Vysočiny Ondřej Paulus. „Během minuty jsme zaznamenali dva touchdowny, což se předtím mohlo podařit i jim a mohlo to skončit zcela opačně," uznal kouč.

Na silnicích Vysočiny zemřelo od začátku roku jedenáct lidí

Pro domácí bylo důležité, že se dokázali dostat z hlubokého útlumu, který je provázel úvodní fází zápasu. „Měnili jsme, co se dalo, zkoušeli jsme různé věci. Nic moc nám nefungovalo, ani to, co jsme před zápasem trénovali," popisoval trápení Paulus. „Nakonec jsme si řekli, že nebudeme zkoušet něco, co neumíme, a zůstaneme u naší hry. Z videa jsme věděli, že Mamuti pod tlakem dělají chyby, takže jsme sázeli na to, že pokud udržíme naši hru, naše příležitost přijde. Cením si také toho, že jsme neztratili nervy v situaci, kdy jsme poprvé letos v sezoně prohrávali."

Gladiators čeká ještě v sobotu 17. června poslední utkání skupiny Jih, které sehrají opět v domácím prostředí proti East Bohemia Bucks. Výsledek už však nemůže nic změnit na skutečnosti, že v sobotu 2. července od 16 hodin nastoupí na stadionu Na Stoupách v semifinále třetí ligy proti druhému celku skupiny Sever (Liberec Titans nebo Hradec Králové Dragons). Finále, tzv. Bronze Bowl, jehož vítěz postoupí do ligy druhé, je pak naplánováno na sobotu 15. července.

VYSOČINA GLADIATORS – PŘEROV MAMMOTHS 20:3

Body: Mašita 8, Purdie a Pavlas po 6 – Pokorník 3. Diváci: 470. Čtvrtiny: 0:3, 6:0, 0:0, 14:0.