Areál v obci na Žďársku byl na sklonku minulého století pravidelným pořadatelem velkých závodů, pak se ale z povědomí příznivců motorismu vytratil. Do něj se pak vrátil až před čtyřmi lety a od té doby prošel další proměnou. „Změnilo se mnohé, přibyly nové pasáže i skoky a pro diváky jsme zbudovali nový podchod,“ lákají pořadatelé příznivce motokrosu.

V kategorii MX1 bude největším favoritem opět Martin Michek. Jezdec týmu Buksa/Ados KTM má k dobru čtyři body, když v úvodním podniku v Lokti vyhrál druhou jízdu. Ta první však naznačila, že by to sympatický Jihočech tak jednoduché mít ale nemusel. Ve skvělé formě se předvedl Martin Finěk, ale na západě Čech ho zradila zadní brzda.

Z výhry se tak radoval Rudolf Weschta. „V první jízdě mi vše vyšlo. Vybral jsem si startovní pozici blíže k prostředku a venkem jsem se dostal do vedení. V Lokti je to dost kamenité, klouže to, takže je lepší výhodnější jezdit vpředu. Navíc ten tlak mě hnal dopředu,“ vzpomíná Weschta a druhý jezdec v průběžném pořadí dodal: „Doufám, že se mi dařit i v Dalečíně.“

Druhým jezdcem týmu MAX2 je jihlavský motokrosař David Kosmák. Ten se v Lokti představil po delší pauze způsobené vleklými zdravotními problémy a skončil šestnáctý.

Na stupně vítězů se dostalo ve dvou závodech pět různých jezdců, což se moc část v seriálu MMČR nestává. „Uvidíme, jak to bude vypadat v Dalečíně, kde je úplně jiný povrch,“ spekulují unisono favorité.

Ve třídě MX2 to letos vypadá na souboj dvou zahraničních závodníků. V čele je zatím maďarský reprezentant Bence Svoboda, který triumfoval v Písečské zmoli před čtyřmi lety. Tvrdě na něj ale budou tlačit Francouz Sulivan Jaulin, jenž je jeho týmovým kolegou z Buksa/Ados KTM Teamu a měl v Lokti smůlu. Nejlepším Čechem je zatím třetí Martin Krč a hned za ním je pak Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team). „Po náročné zimní přípravě s Jirkou Čepelákem jsme si stanovili cíl být v top pět. V první jízdě i celkově se mi to povedlo, z čehož mám radost a těším se do Dalečína,“ uvedl Drdaj.
Nabité startovní pole se pak očekává v kategorii Veterán, kde se rozhořel souboj mezi Michalem Kadlečkem (KRTZ) a Martinem Žeravou (Team MAX2). Velké množství příznivců si našlo i klání žen.

Program

NEDĚLE – od 11.45: 1. finálová jízda žen, 12.40: Slavnostní zahájení a představení jezdců, 13.05: 1. jízda kategorie MX1, 13.50: 1. jízda MX2, 14.35: 1. jízda veteránů, 15.05: 2. jízda žen, 16.00: 2. jízda MX1, 16.50: 2. jízda MX2, 17.40: 2. jízda veteránů.