Na olympijských hrách v Riu de Janeiro bude nakonec reprezentovat Vysočinu v českých barvách pouze trojice sportovců. Nepatrná naděje ještě žije v případě Martiny Sáblíkové. Taková je nominace Českého olympijského výboru.

Ze zmiňované trojice by měl mít největší naději na úspěch Krpálek. Atmosféru olympijských her zná dobře z Londýna, kde se zařadil mezi abonenty na medaili, ale nakonec nezvládl dva poslední duely a skončil sedmý. Od té doby se pohybuje stále mezi nejlepší (nasazenou) osmičkou ve své hmotnostní kategorii do 100 kg (dlouho byl i světovou jedničkou), takže medailové ambice jsou nasnadě.

„Je to prostě ‚Road to Rio.' Všichni budou dobře připravení a doufám, že i já. Když jsem v Londýně nezískal medaili, tak jsem byl hodně zklamaný. Byl bych nerad, kdyby se to opakovalo," deklaruje své ambice.

Už se na olympiádu těší, dokonce jako jeden z prvních bude fasovat olympijskou výbavu. O českém nástupovém oblečení se mluvilo hlavně před čtyřmi lety. V Londýně vzbudily ohlas originální holínky doplněné šortkami. „Jo, o ty holínky byl velký zájem," vzpomíná Krpálek.

Na své druhé olympijské hry odcestuje i překážkář z Budišova na Třebíčsku Petr Svoboda. Svou premiéru zažil ve Pekingu 2008, kde postoupil do semifinále. I on byl nakonec z výsledku zklamaný, cítil, že finále bylo rozhodně v jeho silách. Zvláště když vyhrál v Ptačím hnízdě rozběh.

Před čtyřmi roky však u Temže chyběl, na vině bylo komplikované zranění achilovky. Dokonce mu hrozila amputace nohy, na krajíčku byl konec kariéry. Jenže zranění ho pronásleduje i nyní. Tentokrát ho trápí přitahovač stehenního svalu na švihové noze.

„Můj cíl je jasný, musím se doléčit. Kvůli tomu jsem vynechal i mistrovství Evropy," říká halový mistr Evropy z roku 2011.

Třetím do vysočinské party v Riu je desetibojař z Ptáčova na Třebíčsku Jiří Sýkora. Ten je pro změnu juniorským mistrem světa z amerického Eugene z roku 2014. Limit splnil na červnovém populárním mítinku v rakouském Götzisu výkonem 8 121 bodů. Tím si tak téměř o dvě stě bodů vylepšil své osobní maximum a poprvé v seniorské kariéře překonal osmitisícovou hranici.

„Rezervy tam ještě jsou, ale znamená to jít na hraně svých možností a udělat si nějaký ten osobák," dobře ví Sýkora.

Sám o limitu jen snil, pošilhával po limitu na právě skončené mistrovství Evropy, které se mu však vůbec nepodařilo (v kouli neměl platný pokus, a tak desetiboj v Amsterodamu nedokončil).

„Neudělal jsem žádnou brutální chybu. Všechny výkony byly aspoň průměrné. Ty nejlepší z nich byly stovka, dálka, udělal jsem si osobák na překážkách a samozřejmě hlavně v závěrečné patnáctce. Ta byla na krev," vzpomíná na zatím dosud svůj nejlepší životní výkon.

Martina Sáblíková možná odletí do Ria de Janeiro v rámci snahy o její zařazení do olympijské časovky alespoň jako „turistka". Český olympijský výbor spolu s cyklistickým svazem chtějí bojovat do poslední chvíle.

„Jsem připraveni za Martinu bojovat, dokud to půjde, a pokud bude promile možnosti, tak to chceme využít," řekl předseda ČOV Jiří Kejval po schválení olympijské nominace do Ria, v které jméno Sáblíkové nemohlo figurovat.