Na pět stovek závodníků s velkým doprovodem, řada diváků a hlavně celý víkend plný cyklistiky a dobré hudby. To všechno slibuje už třetí ročník bikového závodu Jihlavská 24 MTB. Ten se uskuteční v polovině května a pořadatelé už sdělili první novinky.

Jihlavská 24 MTB si už našla své příznivce, pořadatelé však chtějí akci neustále zatraktivňovat, a i letos tak plánují některé novinky. „Tou nejvýznamnější je nová kategorie. Zavedli jsme závod osmičlenných týmů. Předpokládáme, že počet zájemců o individuální závod bude zhruba stejný, tady je naopak prostor k dalšímu růstu," uvádí ředitel akce Jiří Holoubek.

Jeho týmu se však opět povedlo nalákat velká jména bikových ultramaratonů. Jednou z tváří jihlavského závodu je zdejší rodák Zdeněk Kříž, který však už přebývá v Krkonoších. Ten se zúčastnil zatím obou ročníků, ale zdravotní problémy mu v obou případech znemožnily bojovat o vítězství. „Doufám, že konečně budu v pořádku. Musím to zaklepat, ale zatím tomu všechno nasvědčuje. Takhle dobře jsem na tom byl naposled někdy v osmnácti," směje se Kříž a dodává: „Teda manželka si to tak úplně nemyslí, ale má pro moje aktivity pochopení. Spolu jsme to konzultovali a nechá mě závodit i celý letošní rok. Prý bych byl jinak protivný."

Křížova sezona však dostane úplně jiný rozměr, než tomu bylo v minulosti. „Tou hlavní změnou je, že se nebudu stoprocentně věnovat jen kolům. Vyměnil jsem tým, nyní budu závodit za Nord Face Test Team. Kromě mountainbikingu mi přibudou běžecké a skialpové aktivity."

Jeho velký soupeř, plzeňský biker Tomáš Kozák, naopak nic ve svém cyklistickém portfoliu nemění. Stále zůstává členem německého týmu Focus Rapiro Racing, proto jeho závodnické aktivity jsou orientovány opět hlavně na území našeho západního souseda. „Kostrou mého programu budou závody v Německu. V Čechách kromě Jihlavy pojedu i mistrovství republiky v Liberci, vrcholem sezony by mělo být mistrovství světa ve dvacetičtyřhodinovce v Austrálii."

Právě na zemi protinožců má ty nejhezčí vzpomínky, před dvěma lety triumfoval v prestižním závodě Crocodille Trophy. „Světový šampionát je trochu o něčem jiném. Navíc „Krokodýl" je o týden později, což komplikuje mou případnou účast. Austrálie není zrovna levné místo, abych tam mohl celý týden zůstat a jen tak odjet další závod. Vše se točí kolem peněz," uvedl Kozák, který se už ale na Jihlavskou 24 MTB, kde obhajuje loňský triumf v závodě jednotlivců, hodně těší.