Dvaadvacetiletý jihlavský rodák vyhrál v sobotní soutěži ve váze do 100 kg čtyři z pěti soubojů, o 3. místo zdolal Japonce Takašiho Ona.

Letošní mistr Evropy Krpálek tak potvrdil, že byl hlavní medailovou nadějí české výpravy a získal pro ni v městě pro olympijské hry v roce 2016 jediný cenný kov na šampionátu.

V Krpálkově strhané tváři se krátce po úspěšném zápase o bronz zračily mírné rozpaky. „Na jednu stranu jsem strašně šťastný, že jsem tu placku udělal, protože jsem po ní moc toužil. Ale někde vzadu mě trochu mrzí, že jsem nedošel úplně nejvýš. Hlavně proto, že v semifinále jsem doplatil na zbytečnou chybu," řekl Krpálek.

O šanci na zlato ho připravil jeho velký rival Henk Grol, jenž ho porazil v semifinále na ipon 43 sekund před koncem. Nizozemci se povedla odveta za finále mistrovství Evropy v Budapešti, kde právě Krpálkovi podlehl. Dnes si tak ve vzájemných zápasech zlepšil bilanci na pět výher oproti jedné prohře. Dvaadvacetiletému Krpálkovi nestačilo, že měl navrch díky dvěma trestům za pasivitu pro nizozemského soka.

Grol v poslední minutě nastoupil do chvatu a povalil Krpálka na záda. Český závodník si ještě navíc poranil ruku a tatami opouštěl ve zjevných bolestech. Když Grol Krpálka povalil na záda, Krpálek na tatami hlasitě klel a dlouho se držel za hlavu. „Dlouho jsem zápas šel velmi dobře, měl jsem na víc. Ale podělal jsem si to sám. Škoda, k finále jsem mě strašně blízko. Snad příště," prohlásil sebekriticky Krpálek, který si během sobotního turnaje poranil záda, a ještě ho omezoval nedávno pochroumaný loket.

Duel o bronz však rodák z Jihlavy zvládl. Krpálek byl s Onem výrazně aktivnější, donutil soka ke dvěma trestům za pasivitu a v úplném závěru ještě bodoval získaným jukem. „Na Japonce se mi celkem daří, i na Ona jsem si věřil. Obrovsky se mi ulevilo, že jsem to zvládl. Jsem za to ohromně rád," dodal Krpálek.

Ten tak svoji bohatou sbírku medailí rozšířil o další cenný kousek. Krpálek ale nechtěl porovnávat jednotlivé cenné kovy. „Já si opravdu všech medailí cením stejně, je za tím velká práce. Ale tuhle stavím hodně vysoko. Byla fakt vydřená," řekl Krpálek.

Do semifinále se Krpálek dostal po výhrách nad Maximem Rakovem z Kazachstánu, Portugalcem Jorgem Fonsecou a Ramziddinem Sajidovem z Uzbekistánu. Vykoupil je však poraněním zad a netajil se tím, že na tatami postrádá obvyklou lehkost.

Duely s Rakovem a Fonsecou rozhodl v boji na zemi na ipon před vypršením časového limitu, vyrovnaný duel se Sajidovem rozhodl v jeho prospěch větší počet trestů za pasivitu pro uzbeckého reprezentanta.