„Aktuálně se nacházím ve čtyřměsíční rýsovací fázi přípravy. Trénuji každý den v týdnu a striktně dodržují stravovací režim, který se skládá z masa, rýže a zeleniny,“ popsala tvrdé dietní podmínky profesionální kulturistka. Na svou první světovou soutěž má ty nejlepší vzpomínky, brala při ní druhou pozici. Není proto divu, že se chce opět ukázat.

„Nejtvrdší fáze přípravy nastává měsíc před samotnou soutěží. Vzhledem k nízkému energetickému příjmu a obrovskému výdeji přichází veliká únava, se kterou se nejhůře bojuje. Je to otázka vůle, ale tu já naštěstí mám, protože si jdu za svým snem,“ přiblížila nejtěžší fázi přípravy, která ji čeká v květnu, Mikulcová.

Před dvěma lety se pokusila prorazit na podobné soutěži v americkém Chicagu. To jí ovšem nevyšlo podle představ. „I přesto, že jsem byla s formou spokojená, nepodařilo se mi probojovat se do finále. To jsem byla opravdu zklamaná,“ zavzpomínala kulturistka.

Na náměstí si přišli na své dospělí i děti.
OBRAZEM: Náměstí ožilo oslavami Velikonoc

Přípravu na letošní soutěž výrazně neměnila. Přesto je však letošní trénink trochu odlišný. „Potýkám se zdravotními překážkami. Vzhledem ke zranění lokte a kolene musím velmi pečlivě volit cviky, které zvládnu. Je možné, že se tato nepříjemná skutečnost projeví na mé postavě a nebudu už tolik masivní,“ popsala Mikulcová s tím, že o to větší důraz klade na kvalitu a tvary celkového dojmu těla.

Před každou soutěží musí shodit tuky, které se jí v těle nastřádaly. Letos potřebuje dostat dolů deset kilogramů tuku, což je prý nejméně, co kdy navážila mezi objemovou a dietní fází tréninku. „Byla i léta, kdy mě čekalo shodit na soutěž 33 kilogramů za čtyři měsíce,“ vypočítala náročnost předsoutěžní přípravy jihlavská kulturistka.

Na závody do Toronta se chystá společně se svou kolegyní a spolumajitelkou fitness centra Janou Paulátovou. Ale i výpravy z jiných zemí jsou stejně malé. Důvodem jsou finance, závodník si totiž vše hradí sám. Od soutěžní přípravy přes cestu do místa konání, ubytování i stravování. „Celkové výdaje jedné soutěžní přípravy se proto bez mrknutí oka vyšplhají třeba až k částce čtvrt milionu korun,“ dodala Mikulcová.

Jaká však bude v Torontu konkurence, to se teprve ukáže. V kategorii Mikulcové bývá většinou kolem deseti závodnic. „Nechám se tedy překvapit, ale ne zaskočit. Mám v plánu se předvést v nejlepší formě a zabojovat o co nejlepší umístění,“ uzavřela téma světové soutěže profesionální závodnice.

O Věře Mikulcové

Narodila se 16. listopadu 1981 v Jihlavě. Výška 173 centimetrů, soutěžní váha: 84 kilogramů. Společně s Janou Paulátovou vlastní Fitness Factory v Jihlavě v Žižkově ulici. Kulturistice se věnuje už 19 let. V devatenácti letech si usmyslela, že se stane profesionální kulturistkou a dostane se na nejvyšší soutěž Ms. Olympia, kde by dostala šanci poměřit síly s těmi nejlepšími kulturistkami z celé planety. Mezi největší úspěchy patří 2. místo na soutěži Toronto Pro Supershow v Kanadě v roce 2015, kde ve světové konkurenci obsadila druhou pozici. Sem se jede 1. a 2. června 2019 znovu předvést. Od roku 2014 drží profesionální licenci jako jedna z mála kulturistek v České republice.