„Hrozně mě mrzí čtvrté místo, dneska jsem na to měl. Před závodem jsem si říkal, že do desítky budu spokojený, ale měl jsem slabší ležáky. Ale je to super," uvedl v televizním rozhovoru Moravec, který se postaral o nejlepší individuální výsledky českých reprezentantů v Novém Městě. Jedinou medaili, bronzovou, získali domácí závodníci hned v úvodní smíšené štafetě.

Trenér Ondřej Rybář neskrýval, jak moc ho mrzí, že Moravcovi znovu těsně unikly stupně vítězů. „Je to velká smůla být dvakrát na čtvrtém místě. Je to v té jedné ráně. Ondra dneska střílel výborně a zasloužil si medaili," uvedl Rybář. „Ukázalo se, že výsledky během sezony nebyly náhodné. Zvlášť bych chtěl pochválit Ondru za ty běhy a dneska i střelba byla výborná," dodal.

Jediný český zástupce v závěrečném závodě šampionátu pro elitní třicítku začal zkušeně, vyhnul se několika kolizím v úvodu a držel se na dohled nejlepším. Při úvodních dvou střeleckých položkách pálil rozvážně, tak, aby nechyboval, a v polovině závodu byl sedmý se ztrátou necelých pěti sekund na vedoucí příčku.

Před třetí střelbou vjížděl do Vysočina areny na čtvrtém místě. Vestoje střílel bleskurychle, jak je jeho zvykem, poslední ránu ale netrefil a musel na trestné kolo. Zvládl ho rychle, a tak manko na první pozici narostlo jen na necelých 19 vteřin.

Nejlepší český biatlonista na domácím šampionátu tratí doslova letěl a do závěrečné střelby se přiblížil na necelých osm sekund k nejlepšímu Bömu. K radosti 27 tisíc diváků Moravec závěrečnou položku odstřílel bez chyby a vrátil se do boje o medaili. Třetího místa se v té chvíli téměř dotýkal, k bronzu mu chybělo na mezičase jen 2,7 vteřiny.

Cenný kov z individuálního závodu mu ale v Novém Městě nebyl souzený. Snažil se ze sebe v dramatickém závěrečném kole vyždímat poslední zbytky sil, na stupně vítězů to ale nestačilo. Na třetího Svendsena ztratil v cíli tři sekundy, přesto se dočkal velkých ovací publika.

Tratě v Novém Městě ovládlo Norsko, které má medaili ze všech 11 závodů, z toho osmkrát bylo zlaté. Čtyři první místa a dvě stříbra vybojovala Tora Bergerová, Svendsen získal také čtyři tituly a přidal dnešní bronz. Vytrvalostní závod kvůli nachlazení vynechal.