Kozák navíc vytvořil rekord, ten je nyní 442 ujetých kilometrů. Vymazal tak své předchozí maximum z roku 2013, kdy se zastavil na metě 437 km. Společně s Macháčkem, který startoval v kategorii 40 – 54 let, se na stupních vítězů ještě umístil třetí Ondřej Krejčík, který vyhrál loni, bramborová medaile zbyla na jihlavského Radka Musila. Ten se mohl těšit alespoň z bronzu v kategorii Open.

„Závod byl velmi vyrovnaný, favoritů bylo hned několik. Skvěle jel třeba Pavel Macháček, který startoval v kategorii mužů nad 40 let a s Kozákem se přetahovali o vítězství až do konce," uvedl ředitel závodu Jiří Holoubek.

Ten označil letošní ročník Jihlavské 24 MTB za velmi vydařený. „Největší počet ujetých kilometrů vítěze závodu, nejrychlejší trať a nejlepší počasí z dosavadních šesti ročníků," usmívá se Holoubek, který rovněž kvitoval fakt, že se akce obešla bez vážnějšího úrazu..

Spokojený byl pochopitelně nyní již čtyřnásobný vítěz Tomáš Kozák. „Kdo by nebyl. Byl to velký boj až do konce." Podle něj se k úspěchu musí sejít několik faktorů. „Takhle dlouhý závod je o nohách, hlavě, ale také o žaludku," připomněl plzeňský jezdec loňský rok, kdy ho vyřadily z boje o vítězství žaludeční problémy.

Nedařilo se naopak jednomu ze spolufavoritů Tomáši Vitvarovi, který vyhrál úvodní závod Československého seriálu v Malackách. V Jihlavě obsadil až 21. příčku. Závod žen pak opanovala Kateřina Ludvíková, která ujela úctyhodných 314,5 km.

Závodní okruh měřil 8,5 km, jeho převýšení pak bylo 180 metrů. Vítězný Kozák tak celkově nastoupal 9 360 metrů. Do závodu se přihlásilo celkem 386 cyklistů z Česka i okolních zemí. To potvrdilo výsadní postavení Jihlavské 24 MTB, která nemá v tuzemsku obdobu. Dalším podnikem Československého seriálu je Festina 24 hodin MTB, která se uskuteční na začátku června ve slovenském středisku Belá – Nižné Kamence v okrese Žilina.

Spolek Sliby – Chyby kromě květnového závodu Jihlavská 24 MTB pořádá také Jihlavský půlmaraton, který se letos uskuteční 11. září.