Jihlavská „jedenáctka“ jela do Pardubic s touhou porvat se o co nejlepší výsledek. „Tenhle tým je skvělá parta,“ říká trenér Petr Pešout, jehož svěřenci ho o tom doslova a do písmene utvrdili v neděli ráno, kdy mu přichystali nečekané a originální překvapení! „Měl jsem ten den narozeniny, a oni mě vzbudili zpěvem a přáním! Zazpívali mi, a musím říci, že to pro mě by jeden z nejhezčích momentů mé trenérské kariéry,“ doplňuje kouč.

Ten vysekl poklonu i skvělé fanouškovské základně, která byla hodně početná. „Pardubice nám patřili!“ tvrdí Petr Pešout. „Jsme moc rádi, že přijelo tolik rodičů a skvělá divácká kulisa, za to jim patří veliký dík,“ dodává.

I to se podepsalo na parádních výkonech jeho týmu v samotném turnaji. „Zápasy ve skupině jsme zvládli s naprostou a velkou grácií,“ poukazuje trenér na vítězství nad Hradcem Králové o 34 bodů, a poté výhru o 15 bodů nad Plzní.

Výběr BC Vysočina pak narazil ve čtvrtfinále na Basketbalovou školu Tygři Praha. „Prohrávali jsme, ale kluci zabojovali a otočili to, a celkem v poklidu to uhráli,“ těšila Pešouta výhra 66:48 a postup mezi čtyři nejlepší celky turnaje. „V semifinále nás čekal soupeř z Příboru, který do té doby také ještě neprohrál, a na můj vkus hrál hodně zataženou obranu. Ale my jsme si řekli, že si to s nimi rozdáme férově, a na to jsme bohužel doplatili,“ nastiňuje kouč, že finálová brána zůstala pro jeho tým po výsledku 62:73 uzavřená. „I tak jsme po zápase stáli pět minut před fanoušky a rodiči, kteří nás nechtěli pustit z palubovky. I přes prohru jsme zanechali dobrý dojem,“ přidává trenér.

Vysočinu tak čekala bitva o bronz, o který se popasovala s Nymburkem. „Soupeř, který měl výškovou převahu, na nás vlétl, a po první čtvrtině se zdálo být rozhodnuto,“ neviděl to zrovna růžově Pešout. Jenže bojovníci z Jihlavy se nevzdali a ze zápasu udělali ohromné drama! Tři minuty před koncem skóre otočili, pak si vzal vedení zpět Nymburk, ale v úplném závěru Hlaváček povedeným pokusem srovnal! „Šlo se do prodloužení, mělo to správný náboj, medaile visela a každý ji chtěl urvat, bohužel se to povedlo Nymburku a my jsme obsadili čtvrté místo,“ konstatuje Petr Pešout.

Zavládlo zklamání. „Slzičky tam byly, ale pak kluci říkali, že ta bramborová medaile na Vysočinu patří,“ usmíval se trenér, který byl po skvělých výkonech na tým hrdý. „Jestli budou takhle pokračovat, tak si na ty medaile budeme muset zvykat. Ten mančaft ví, co chce. Jsou tam i typy, které budou hodně vysoké, takže perspektiva je obrovská. A já jen doufám, že kluci vydrží. Byl to neskutečný zážitek pro všechny. Skvělá práce i atmosféra,“ uzavírá nadšeně trenér.

Výsledky - skupina: BC Vysočina – Královští Sokoli 82:48, - Plzeň 67:52. Čtvrtfinále: BC Vysočina - BŠ Tygři Praha 66:48. Semifinále: BC Vysočina – Příbor 62:73. O 3. místo: BC Vysočina – Nymburk 65:68p.

BC Vysočina: Hlaváček, Novák, Kourek, Žatečka, Vraspír, Sedmík, Pešout, Králík, Dejmek, Hyský, Dreisig, Rokos, Sorhondo, Hodáč, Hořínek. Trenéři: P. Pešout, P. Rokos.