Ustál těžkou situaci, vulgo jihlavský pilot Martin Prokop dokázal uhájit devátou příčku. V Britské rallye první dvě etapy nezajel podle svých představ, ale v závěrečném dni zlepšil výkon a uhájil těsný náskok před dotírajícími vlčáky, domácím jezdcem Haydenem Pardonem a Polákem Robertem Kubicou.

Dokonce se ještě posunul před Nora Henninga Solberga a skončil tak devátý.

Na výsledky Martina Prokopa by se dalo sázet. V letošní sezoně seriálu mistrovství světa se železnou pravidelností končil v druhé polovině první desítky. On sám by si však v historickém Walesu před posledním dnem na sebe, že bude nakonec brát deváté místo, nevsadil.

„Nevím, jaký by na mě vypsaly sázkové kanceláře v neděli ráno kurz a kdo by si na mě vsadil, ale sám bych to asi neudělal. Pátek a sobota nevyšly zcela přesně dle mých představ a já věděl, že na udržení těsného odstupu musím podat svůj maximální výkon, možná na hranici havárie. Vše se ale sešlo ideálně. Nastavení auta, jezdecká pohoda a nastolené tempo," pochvaloval si v cíli.

Jak se první dva dny tedy seběhly? V typickém waleském počasí začal Prokop opatrně, v sobotu navíc snad v každé erzetě drobně chyboval. „Podmínky, které na tratích panovaly, asi nikoho nepřekvapily. Standardní a typické marast a bláto. Pro nás to představovalo trošku vlažnější vstup do závodu, protože test jsme absolvovali u nás doma, a nikoliv zde na britských cestách. Proto jsme dolaďovali nastavení auta ještě v pátečním poledním vzdáleném servisu," povzdechl si.

Sobotní chyby ho proto před závěrečnou etapou trochu znervózněly. Do boje šel tedy svým způsobem. „Před startem posledních erzet jsem si připadal jako v epickém válečném filmu, pohladil jsem Fionu jako tankista svůj stroj před bitvou, předem se jí omluvil, pokud ji náhodou rozházím po velšských lesích, a pustil se do boje. Skutečně jsem jel na aktuálním možném maximu osobním i technickém v rámci auta, kterým disponuji. Nyní jsme velice spokojeni a nemohli jsme si přát lepší závěr náročné sezony," nechtěl krotit euforii z velmi dobrého výsledku.

Před svými fanoušky pak smekl pomyslný klobouk. Jejich podpora pro něj znamená hodně. „Chtěl bych poděkovat všem fanouškům za podporu v každém závodě, v lepších i horších chvílích, které rallye přináší. Rád se jim představím příští sobotu na Setkání mistrů v Sosnové, kde se svým týmem také oficiálně oslavím sto startů v soutěžích mistrovství světa."