Je to závod, na který se každý těší a pořadatelé nám každoročně dokazují, že umí závody udělat ještě lépe.
Jak už se stalo tradicí, největší pozornost budou letos poutat opět jezdci ve třídě MX1. Loni se už počtvrté v kariéře radoval sympatický Jihočech Martin Michek, ale na titul se pořádně nadřel. Vyrostla mu konkurence v podobě Marka Sukupa, jenž jel na velké čtyřistapadesátce teprve první sezonu a dokonce dva závody jezdil s červeným číslem lídra šampionátu.

Michek však nechce nechat nic náhodě a má již odjeto několik závodů mistrovství Evropy EMX Open: „Na Evropě se každý závod sešla pěkná konkurence, závodil jsem například i proti Timu Gajserovi (MXGP), což byla dobrá příprava. Nyní mám za sebou tři závody a průběžně jsem v čele šampionátu," prozrazuje Michek.

Jeho týmový kolega z Buksa/Ados KTM teamu, Francouz Florent Richier, bude v Pacově chybět, a tak hned na úvod šampionátu ztratí. Na bednu bude letos útočit i Jaromír Romancím.

Favoritem MX2 bude Filip Neugebauer, jenž „ponížil" z královské třídy. „Týden po Pacově mám v německém Teutschentalu závody mistrovství Evropy EMX250, takže když vše půjde, uvidíte mě v Pacově na malé motorce," říká Filip Neugebauer.

Vrásky na čele tak vyrostly obhájci titulu, dalšímu Francouzi Salivanu Jaulinovi. Zuby si brousí i Tomáš Šimko a na českých tratích hodně známý Maďar Bence Svoboda. Adeptem na bednu bude zase Milan Špičák.

Ve Veteránech loni nenašel přemožitele Martin Žerava a vypadá to, že letos jeho největší konkurent Jindra Hrabica už nejspíš nebude startovat. O druhé místo se popere tedy úctyhodný počet 115 dalších jezdců, kteří mají zaregistrované číslo.

Letos zažijí motokrosaři prodlouženou sezonu, která nově čítá sedm závodů. Z kalendáře vypadl závod družstev a nahradil se závodem jednotlivců. Drobná změna je i v systému závodů, kde se ženám zkrátila doba rozjížďky z 20 minut na 15 minut + 2 kola.

Pacovská trať má také drobnou inovaci, a to v podobě nového skoku a zpevněné cesty z depa ke startu.