Na ni zadělal v úvodních dvou částech devátým nejlepším časem, na které pořadatelé naplánovali asfaltové sekce. V závěru se z osmého místa po výletu Španěla Sorda dokonce posunul na konečné sedmé místo.

„V pátek se jelo za tmy, což není zrovna moje oblíbená disciplína, takže ten noční výsledek je v rámci možností moje maximum. V sobotu jsme svou ztrátu na nejlepší drželi hodně pod vteřinu na kilometr, což považujeme za velice dobrý výsledek, a já osobně dokonce za můj nejlepší projev na asfaltu za poslední roky," tvrdil Prokop.

Po dvou dnech na asfaltu se v neděli akce na katalánské rallye přesunula na šotolinu, když na posádky předposledního závodu MS v rallye čekalo šest rychlostních zkoušek. Martin Prokop pokračoval v dobrém tempu nastoleném již v úvodu soutěže, a tak si na cílovou rampu u pláže v letovisku Salou společně se spolujezdcem Michalem Ernstem dojel pro sedmé místo celkové klasifikace. Přestože se již letos i minulý rok dokázal umístit na vyšších příčkách, panuje v týmu s výsledkem ze Španělska obrovská spokojenost.

„V neděli to bylo opět velmi dobré. Z výsledku jsem nadšený a mohu ho v klidu označit za můj zatím nejlepší za dobu působení v kategorii WRC. Samozřejmě nikoliv umístěním samotným, ale zejména ztrátou na kilometr a tím, že jsme zase kousek blíž těm nejrychlejším před námi v továrních autech. Již po Francii jsme tušili, jak by mělo vypadat nastavení a správný jízdní styl, a to se nám tady ve Španělsku potvrdilo," zářil Martin Prokop.

V Katalánsku tak získal další motivaci a chuť do další práce. „Ujistit se o našem progresu musíme samozřejmě i v Anglii, ale již tento výsledek nepovažuji jen za úlet, ale součást pokroku, na kterém celý tým závod od závodu pracuje. Teď už to jsou jen malé krůčky a mravenčí práce, třeba mi dnes neseděl rozpis a zase je nad čím napříště přemýšlet," líčí nadšený Martin Prokop a blíže popisuje některé momenty ze závěrečného katalánského dne: „Na trať jsme vyráželi velice brzy za situace, kdy nízké slunce osvětlovalo rozvířený prach, takže nebylo doslova nic vidět. Všichni jezdci zpomalovali a dokonce zastavovali, včetně nás. Byli jsme z toho hodně vykulení a naštvaní. Chvílemi jsme jeli zcela mimo cestu a hledali, kudy ty závody vlastně vedou."

Další horké chvíle nastaly české posádce v druhé polovině poslední erzety.

„Opět nám odešly brzdy a do toho ještě přestaly fungovat pneumatiky. Celkem divoce jsme kontrolovali pozici, ale i tak pořád s dobrým dílčím výsledkem v inkriminované zkoušce. Chtěl bych poděkovat celému týmu za odvedenou práci a také fanouškům za podporu. Již nyní se těšíme na finále ve Walesu," dodal Prokop.