Na stupeň nejvyšší se pak prosadil Vojtěch Simbartl, který v disciplíně 100 metrů prsa dokonce zaskočil českou jedničku Petra Bartůňka.

„Jsem rád, že jsme navázali na výkony z poslední doby a v Ostravě vybojovali řadu dobrých umístění," pochvaloval si jihlavský trenér Petr Ryška.

Ten měl pochopitelně největší radost ze Simbartlova skalpu (čas 1:04,63), účastník olympijských her se neporáží každý den. Talentovaný prsař navíc přidal ještě stříbro z poloviční trati. Nejvíce medailí pak získala Tereza Horáková. Ve slezské metropoli jí dvakrát zacinkal bronz (800 metrů volným způsobem a 200 metrů znak), nejhodnotnější výkon však předvedla v dlouhé polohovce na 400 metrů (4:57,64). „Porazila ji jen Barbora Závadová, a to těsně, která je již jasnou účastnicí olympijských her v Rio de Janeiru," oceňuje Ryška.

Dvakrát se na stupně vítězů prodrala Tereza Duchoslavová a potvrdila tak, že jihlavské dívky jsou velkým příslibem do budoucna. Talentovaná znakařka a juniorská reprezentantka se na padesátce prosadila na druhý stupínek, na poloviční trati pak brala bronz. Do osmičlenného finále se ještě ve svých disciplínách probojovaly Gabriela Váňová, Michaela Dvořáková, Adéla Štěpánková a Natálie Kráčmarová.

Nejvýraznější postavou druhého závodu Českého poháru v Ostravě byla Barbora Závadová. Domácí plavkyně z KPS Ostrava si připsala šest vítězství a navázala na svých pět triumfů z úvodního pohárového dílu v Hradci Králové. Nejhodnotnějších tabulkových výkonů dosáhli na Velké ceně Ostravy David Kunčar a Petra Chocová.

Pro elitní plavce JPK AXIS nyní přichází několikatýdenní období tvrdé přípravy. „Reprezentanti Simbartl a Horáková se zúčastní reprezentačního soustředění v Pardubicích a ostatní podstoupí tvrdou přípravu v domácích podmínkách," připomíná Ryška.

Dalším důležitým závodem bude třetí kolo Českého poháru v polovině května v Pardubicích, kde se jistě představí kompletní česká špička i výborná konkurence ze zahraničí.