„Mám z tohoto vítězství fantastický pocit, je to mé první absolutní vítězství na pozici pilota a je pro mě o to cennější, že se tak stalo v tak dlouhém a náročném závodě. Přijel jsem se do Maroka sžít s novým navigátorem, takže takový skvělý výsledek jsem opravdu nečekal. Těším se na další přípravy na Dakar 2018,“ zhodnotil cenný triumf Tomáš Ouředníček.

„Pro mě bylo všechno nové, byl to můj první závod v poušti. Doposud jsem se ještě nezúčastnil tak dlouhého podniku. Cross-country rallye v Africe je prostě úplně něco jiného, než jsem dosud zažil. Morocco Desert Challenge byla náročná, ale nádherná zkušenost,“ rozplýval se navigátor David Křípal.

Na start se v přístavním městě Agádíru postavilo přes šest stovek účastníků, mezi nimi nechyběli mistr Portugalska Nuno Matos, legenda cross-country Stephane Henrard či showman se zkušenostmi z Dakaru Tim Coronel. Absolutní špička však přece jen chyběla, ta se účastnila závodu v Kataru. I tak však byla konkurence nesmírná.

Pro českou posádku týmu South Racing CE se úvodní pasáž celkové porce 2 100 ostrých kilometrů nevyvíjela příliš povzbudivě. Kvůli zadřené poloose ztratila více než hodinu, po vítězství ve třetí etapě se však všechno v dobré obrátilo. „Samozřejmě jsme si prošli několika krizovými momenty, když jsme například uprostřed pouště měnili poloosu nebo když nám zhruba 50 kilometrů nefungoval intercom, ale všechno se nám podařilo vyřešit. Zajeli jsme super výsledek a máme obrovskou radost,” dodal Křípal.

Lukáš Krpálek.
Bronzový Krpálek: Snad to bude začátek další medailové sbírky

O vítězství se však Češi strachovali až do konce. Vždyť druhého Nizozemce Maika Willemse nakonec porazili o necelých šest minut. „V poslední etapě jsme bojovali do posledního kilometru. Byl to opravdu dramatický finiš, protože deset kilometrů před cílem jsme lehce zabloudili. Nakonec jsme ale cestu našli a udrželi si vedení,“ ulevil si Ouředníček a dodal: „Morocco Desert Challenge je nádherný závod, maximálně náročný, navigačně těžší než Dakar. Rádi bychom poděkovali organizátorům celé akce za perfektně odvedenou práci.“

Morocco Desert Challenge
Absolutní pořadí automobilů: 1. Ouředníček – Křípal (ČR, Ford Ranger Dakar) 34:24:04, 2. Willems – Wigman (Nizozemsko, Toyota Hilux) -5:37, 3. Erwin Imschoot – Olivier Imschoot (Belgie, Toyota Hilux) -49:56, 4. Mercier – Beguin (Belgie, Can-Am) -1:54:57, 5. Tim Coronel (Nizozemsko) 2:46:15.