„Kdyby dorazil Mo Farah, tak ho samozřejmě přivítáme. To se asi ale nestane,“ zavtipkoval si dobře naladěný ředitel závodu Jiří Holoubek na utopické spojení startu s britským vládcem světových závodů.

Všem účastníkům však slibuje peklo v podobě kopcovitého terénu. To v případě dlouhých tratí v ulicích měst nebývá zvykem. Podle jeho slov se okruh v předchozích ročních osvědčil, takže ke změnám nedojde. „Ani není důvod, je certifikovaný od Mezinárodní atletické federace IAAF,“ uvedl Holoubek a dodal: „Na Vysočině vytvořit rovinatý profil okruhu snad ani nejde. Pro závodníky to bude aspoň pořádná výzva.“

Hlavní závod na 21 096 metrů bude vypsán nejen pro jednotlivce, ale přihlásit se budou moct také dvou (2x10 548 km) a čtyřčlenné týmy (4x5 274 km).

Stejně jako v předchozích letech bude mít půlmaraton charitativní podtext. „Během a startovným přispějeme na rehabilitační léčbu malého Štěpána. Tento devítiletý kluk potřebuje neustálou čtyřiadvacetihodinovou péči. Rehabilitační cvičení velmi zlepšuje jeho zdravotní stav. Díky našemu společnému příspěvku bude moct Štěpánek do lázní na další pobyt,“ potvrzuje Holoubek s tím, že pojišťovna hradí pouze jeden takový pobyt za rok. „Společně můžeme přidat ještě jeden další pobyt.“

Start závodu je naplánovaný na pravé poledne přímo na Masarykově náměstí. V rámci doprovodného programu Jihlavského půlmaratonu odstartuje Rodinný závod na 1,2 kilometru, kterého se mohou zúčastnit libovolně složené týmy, ve kterých však vždy musí být zastoupen minimálně jeden dospělý a jedno dítě do 15 let. Ten je na programu o hodinu a půl dříve.