Vysokými ambicemi se Lupač před odletem do zámoří netajil. „Chci medaili," měl jasno. A o pár dnů později pak potvrdil, že to nebyly řeči jen tak do větru!

V Orlandu zvedl dohromady 1 097,5 kg, a díky tomu se mu na stupních vítězů houpala na krku bronzová medaile. „Pro mě je to vlastně první velká medaile z mistrovství světa mužů, kde jsem druhým rokem. Takže vládne spokojenost," komentuje David Lupač.

POJEDE NA SVĚTOVÉ HRY!

Skvělým výkonem si také zajistil postup na světové hry. „Ty jsou příští rok v létě v Polsku, a jdou tam jen medailisté. Za to jsem také rád, protože je to jednou za čtyři roky a chce tam být každý," doplňuje.

Samotnou soutěž zahájil podle přestav a v dřepu dal pevné základy úspěšnému turnaji. „V dřepu se zvedají největší váhy, a když vám to uteče, je těžké to pak dohnat," věděl Lupač. „Já se v tréninku trápil s technikou, ale v soutěži to sedlo podle podle plánu. Pro psychiku bylo důležité, že to vyšlo. Ten závod se nastartoval, a pak už se závodilo o dost lépe," těšily Lupače všechny tři úspěšné pokusy a 435 kg znamenající i malý bronz v této disciplíně.

Povedený byl i benčpres. „Tady jsem si zlepšil osobák o 22,5 kg, to se povedlo," pochvaloval si jihlavský silový trojbojař, který znovu nezaváhal a zvedl 332,5 kg.

Před posledním disciplínou bylo jasné, že na zlato pomýšlet nemůže. Američan Blaine Summer měl velký náskok, a jeho reprezentační kolega Joseph Cappellino si druhé místo také hlídal.

CHVILKU BYLY NERVY

Šlo tedy o to, jestli Lupač udrží třetí místo, na které se tlačil ještě Ukrajinec Viktor Testsov. „V mrtvém tahu se mi to nepovedlo technicky, jak bych si představoval. První jsem zvedl, druhý a třetí pokus už ne," nastiňuje český silák, který pak na okamžik znervózněl, protože Testsov měl ještě třetí pokus, kterým mohl medailové pozice změnit. Naštěstí pro Lupače ale ani on nepochodil, a rozdíl mezi ním a jihlavským borcem byl 7,5 kg. „Nakonec se přede mě nedostal a na ten bronz to stačilo," oddechl si David Lupač.

Ten si pochvaloval nejen dobře zvládnutý závod, ale také i organizaci celého turnaje. „Měli to dobře zvládnuté a vše bylo v pořádku. My jsme pak ještě týden cestovali po Floridě, takže jsme si to užili," dodává spokojeně.