VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Belgické chyby při vývozu nechce už pivovar opakovat

Jihlava - Zpátky do minulosti, konkrétně do 80. let minulého století, se vrací jihlavský pivovar.

26.8.2008
SDÍLEJ:

Miroslav Holcman první várekFoto: DENÍK/Josef Němec

To jsou některé novinky, které prezentovali noví majitelé závodu, česká společnost K Brewery Group.

„Zrušili jsme výrobu pro export a vsadili na návrat k původní receptuře Ježka z let osmdesátých. Tehdy byl jihlavský pivovar na výsluní kvality stejně jako jihlavská Dukla,“ zmínil ředitel pivovaru Jan Kylberger.

Staronové jedenáctistupňové pivo Ježek je ve srovnání s většinou piv na trhu tmavší s výraznou hořkostí.

Název pro desítku? Zatím se hledá

„Nemáme zatím upřesněnou strukturu výrobků, ale prioritou bude jedenáctistupňový Ježek. U „desítky“ je ve hře několik názvů. U speciálních piv zachováme názvy Zachariáš a Grand,“ naznačil ředitel Kylberger.

„Po pěti týdnech stáčení piva s původní recepturou máme vyřešenou budoucnost co do chuti, barvy, pěnivosti a dalších vlastností piva. Jak razantně jsme změnili technologické postupy, tak se obrátil o 180 stupňů náš přístup k regionálnímu trhu,“ doplnil obchodní ředitel Miloš Vostrý.

Na sklonku loňského roku byl Ježek ve složité situaci. Strategie předchozích vlastníků z Belgie, zaměřující se na laciná exportní piva a obchodní řetězce, byla velmi riskantní a nevycházela.

Hospodářské výsledky pivovar neprezentoval. Nejsou od roku 2005 uváděny ani ve sbírce listin obchodního rejstříku, ač by tam měly být.

K Brewery Group vidí potenciál pivovaru na regionálním trhu.

Vlastní podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Patří jí přitom vedle pivovaru v Jihlavě i Platan Protivín, Černá Hora, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod.

Jedenáctka Ježek má podporovat chuť pivařů hořkostí

Tak jaký je ten nový jedenáctistupňový Ježek jihlavského pivovaru? Sladčí? Nebo hořčí? Světlejší? Tmavší?

Odpovědi dala oficiální degustace piva, které je vyrobeno z tradičního, tak zvaného humnového sladu.

Mok jihlavského pivovaru, vyrobený podle receptury 80. let, má tmavší barvu a příjemnou hořkou chuť.

„Výrobu jsme podřídili chuti. Aby byla chuť vyvážená, vůně přijatelná a aby první napití bylo příjemné s doznívající hořkostí. Přísadami jsme vyladili pivo do takzvané kulatosti. Všechno se nám podařilo v novém pivu spojit podle našich představ,“ přiblížil vrchní sládek Jaromír Kalina. Po letech vaření nízkostupňového piva pro export pod taktovkou belgických obchodníků se jihlavští pivovarníci opět pustili do vaření originálního piva z domácích surovin.

„Z domácího sladu z regionu se pivo vařilo v Jihlavě odjakživa. Takový slad je trochu víc barevný a víc zahuštěný, proto pivo má plnější chlebnatou chuť. Opozdili jsme dávkování chmele, takže pivo je víc hořké a plnější chuti. Hořkost na jazyku podněcuje pijáka k dalšímu napití, což je pro klasické české pivo velmi důležité,“ připomněl ředitel pivovaru Jan Kylberger. Pivovar Jihlava zůstane zatím při vaření klasického zlatavého moku.

Do experimentů se jeho vedení nechce pouštět. „S výrobou ochucených piv, třeba borůvkových nebo malinových, nepočítáme,“ vysvětlil obchodní ředitel Miloš Vostrý.

A jaké budou ceny? Měnit se zatím nemají. Cena jedenáctky na výčepu se pohybuje mezi 17 a 18 korunami, u „lahváče“ je to do 10 korun na nezávislém trhu a v případě akce v obchodních řetězcích kolem osmi korun.

Autor: Stanislav Jelínek

26.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vysočina odehrála nejlepší zápas sezony a byla blízko senzaci. Po brance v nastaveném čase však všechny tři body za výhru 2:1 putovaly do Plzně.
10

To je kruté. O cenný bod přišla Vysočina v nastaveném čase

Offroady u Pístova.
18

Terénní vozy v září opět rozryjí pístovské mokřady

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Žďár nad Sázavou /ROZHOVOR/ – Ještě během vysoké školy začala rodačka ze Žďáru nad Sázavou Michaela Horáková (25) budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Humpolec nebo Košetice, kdo znovu vyhraje?

Vysočina – Všech sedm zápasů fotbalového krajského přeboru se bude hrát až v neděli. Vše načne dopolední mač ve Stáji, zbytek je na programu odpoledne. A hodně sledované bude okresní derby dvou neporažených. Stoprocentní Humpolec totiž přivítá nováčka z Košetic, který také zvládl obě kola na výbornou. Domácí si budou dávat pozor na euforii soupeře, hostující trenér zase upozorňuje na skvělou fyzičku humpoleckých fotbalistů.

Tasmánské čerty zatím zastupují v zoo psi pralesní

Jihlava – Někdo se v zoo během léta narodil, další zvířata jsou z chovů jiných zahrad. Nejnavštěvovanější místo v Kraji Vysočina proto návštěvníky láká nově na psy pralesní, hrošíka či nově narozené opeřence. Psi pralesní jsou zatím alternativou k tasmánským čertům, tedy ďáblům medvědovitým, o které zahrada usiluje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení