VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Belgické chyby při vývozu nechce už pivovar opakovat

Jihlava - Zpátky do minulosti, konkrétně do 80. let minulého století, se vrací jihlavský pivovar.

26.8.2008
SDÍLEJ:

Miroslav Holcman první várekFoto: DENÍK/Josef Němec

To jsou některé novinky, které prezentovali noví majitelé závodu, česká společnost K Brewery Group.

„Zrušili jsme výrobu pro export a vsadili na návrat k původní receptuře Ježka z let osmdesátých. Tehdy byl jihlavský pivovar na výsluní kvality stejně jako jihlavská Dukla,“ zmínil ředitel pivovaru Jan Kylberger.

Staronové jedenáctistupňové pivo Ježek je ve srovnání s většinou piv na trhu tmavší s výraznou hořkostí.

Název pro desítku? Zatím se hledá

„Nemáme zatím upřesněnou strukturu výrobků, ale prioritou bude jedenáctistupňový Ježek. U „desítky“ je ve hře několik názvů. U speciálních piv zachováme názvy Zachariáš a Grand,“ naznačil ředitel Kylberger.

„Po pěti týdnech stáčení piva s původní recepturou máme vyřešenou budoucnost co do chuti, barvy, pěnivosti a dalších vlastností piva. Jak razantně jsme změnili technologické postupy, tak se obrátil o 180 stupňů náš přístup k regionálnímu trhu,“ doplnil obchodní ředitel Miloš Vostrý.

Na sklonku loňského roku byl Ježek ve složité situaci. Strategie předchozích vlastníků z Belgie, zaměřující se na laciná exportní piva a obchodní řetězce, byla velmi riskantní a nevycházela.

Hospodářské výsledky pivovar neprezentoval. Nejsou od roku 2005 uváděny ani ve sbírce listin obchodního rejstříku, ač by tam měly být.

K Brewery Group vidí potenciál pivovaru na regionálním trhu.

Vlastní podíly v sedmi tuzemských pivovarech. Patří jí přitom vedle pivovaru v Jihlavě i Platan Protivín, Černá Hora, Svijany, Rohozec, Klášter a pivovar Janáček Uherský Brod.

Jedenáctka Ježek má podporovat chuť pivařů hořkostí

Tak jaký je ten nový jedenáctistupňový Ježek jihlavského pivovaru? Sladčí? Nebo hořčí? Světlejší? Tmavší?

Odpovědi dala oficiální degustace piva, které je vyrobeno z tradičního, tak zvaného humnového sladu.

Mok jihlavského pivovaru, vyrobený podle receptury 80. let, má tmavší barvu a příjemnou hořkou chuť.

„Výrobu jsme podřídili chuti. Aby byla chuť vyvážená, vůně přijatelná a aby první napití bylo příjemné s doznívající hořkostí. Přísadami jsme vyladili pivo do takzvané kulatosti. Všechno se nám podařilo v novém pivu spojit podle našich představ,“ přiblížil vrchní sládek Jaromír Kalina. Po letech vaření nízkostupňového piva pro export pod taktovkou belgických obchodníků se jihlavští pivovarníci opět pustili do vaření originálního piva z domácích surovin.

„Z domácího sladu z regionu se pivo vařilo v Jihlavě odjakživa. Takový slad je trochu víc barevný a víc zahuštěný, proto pivo má plnější chlebnatou chuť. Opozdili jsme dávkování chmele, takže pivo je víc hořké a plnější chuti. Hořkost na jazyku podněcuje pijáka k dalšímu napití, což je pro klasické české pivo velmi důležité,“ připomněl ředitel pivovaru Jan Kylberger. Pivovar Jihlava zůstane zatím při vaření klasického zlatavého moku.

Do experimentů se jeho vedení nechce pouštět. „S výrobou ochucených piv, třeba borůvkových nebo malinových, nepočítáme,“ vysvětlil obchodní ředitel Miloš Vostrý.

A jaké budou ceny? Měnit se zatím nemají. Cena jedenáctky na výčepu se pohybuje mezi 17 a 18 korunami, u „lahváče“ je to do 10 korun na nezávislém trhu a v případě akce v obchodních řetězcích kolem osmi korun.

Autor: Stanislav Jelínek

26.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cenglz Aydin Baser, Jihlava, 28. května 2017, 47 cm, 2 610 g
10

Právě jsme se narodili. Podívejte se

Ilustrační foto

Po bouřkách se silnými nárazy větru zůstala denní maxima pod třicítkou

Bouřka zastavila vlaky až na několik hodin

Jihlava - Popadané stromy po bouřce, která zasáhla Vysočinu v noci ze čtvrtka na pátek, napáchaly také škody na železnici. Od tří hodin ráno do deseti odpoledne nebyl průjezdný úsek z Horní Cerekve do Jihlávky.

Oprava kaple na hřbitově neomezí její běžný provoz

Jihlava – Jihlavská radnice nechá opravit kapli Nanebevstoupení Páně v areálu ústředního hřbitova. „Jsem rád, že se oprava provede, přispěje k důstojnosti smutečních obřadů i k celkové kultuře prostředí ústředního hřbitova," vyjádřil se náměstek primátora po oblast správy městských realit Radek Popelka.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Žádné UHO, ale tofu: Ve velkoberanovské školní jídelně se jí zdravě

Velký Beranov – Kuchařky ze školní jídelny ve Velkém Beranově se provařily do finále soutěže o Nejlepší školní oběd. Srpnového klání se zúčastní deset nejlepších jídelen z republiky. Tématem letošního osmého ročníku je Zdraví na talíři, které chutná všem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies