VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rád vymýšlím nové věci, říká výrobce čokoládového medu

Radešínská Svratka – Včelařství se věnuje aktivně dvanáct let, od roku 1998 je členem novoměstské organizace včelařů a od roku 2005 jejím předsedou.

13.1.2011
SDÍLEJ:

Jiří ZavřelFoto: DENÍK

Kromě medu květového a medovicového si však lidé k Jiřímu Zavřelovi chodí také pro medy pastované s výtažky z léčivých rostlin.

Jak a kdy jste vůbec přišel na nápad přidávat do medu léčivé byliny?

Jedna firma v republice vyráběla před lety med s rakytníkem a mě napadlo, že bych to mohl také vyzkoušet. To bylo asi před deseti lety a vzhledem k tomu, že se mnou takto ochucený med začal těšit velkému zájmu lidí z nejbližšího okolí, tak jsem se rozhodl nabízený sortiment rozšířit.

V současné době tedy vyrábíte kromě pastovaného medu květového smíchaného s rakytníkem i med s arónií, s mátou, meduňkou a také se zázvorem. Přicházeli k vám s nápady na „příchutě“ sami zákazníci?

Ne, to ne. Rád vymýšlím nové věci a s novinkami jsem chtěl přijít v předstihu. Překvapit je. Pokud vyjde rok, stáčím až jednu tunu medu, přičemž ten ochucený dělám z větší části získané hmoty.

Jak dlouho trvá připravit takovýto med s bylinkami? Je to hodně složité?

Samotná výroba netrvá déle než běžný pastovaný med. Základem je tedy kvalitní pastovaný med, do kterého se navíc přilije syrová šťáva z různých bylin, například právě z rozemletých lístků máty. Šťávy si připravuji na podzim a zamrazím.

Tyto druhy medu jsou přírodní. Pak mám na skladě ještě jeden nepřírodní, s čokoládou. Používám tvrdou hořkou čokoládu, kterou krájím na kousky. Není to ale žádná poleva.

Odběratelem vašeho medu, právě i toho s kousky čokolády, je rovněž populární novoměstský horolezec Radek Jaroš. Pochoutku si prý s sebou bere dokonce na své vysokohorské výstupy.

Ano, to je pravda. Med mu dávám do originálního plastového obalu s úchytem. Výhoda spočítá v tom, že je lehký a nerozbitný. S Radkem nás pojí dlouholeté přátelství. Musím ale uvést na pravou míru skutečnost, že tento druh medu nebyl vytvořen speciálně pro něho. V oblibě ho mají a pro med ke mně přijíždí také jiní sportovci.

Které z ochucených medů zákazníci nejvíce kupují? A kde jsou k dostání?

Největší poptávka je po medu s výtažky z rakytníku a ze zázvoru. Ten ostatně patří i mezi mé vlastní favority. Zakoupit si je mohou zájemci buď na každoročně konané akci Slavnosti medu v Novém Městě na Moravě, nebo osobně u mě doma v Radešínské Svratce, popřípadě lze využít mých internetových stránek, objednat si a já jim med zašlu. Kilo stojí sto dvacet korun.

Autor: Zlata Ptáčková

13.1.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Režisér Marek Najbrt natáčí v prostoru hradu v Ledči nad Sázavou filmovou pohádku Čertí brko.
25

Hrad v Ledči obsadili filmaři. Natáčejí pohádku Čertí brko

Ilustrační foto

Pošta na náměstí bude zavřená

Letní kina opět táhnou, vstupné je většinou dobrovolné

Vysočina – Mezi oblíbené prázdninové kratochvíle patří letní kino.

Nevěnoval se řízení a s pluhem zavadil o strom

Jersín – Na silnici třetí třídy v obci Jersín havaroval traktor s pluhem.

Během sobotního požáru haly nebyl nikdo zraněn

Jihlava – Škoda téměř patnáct milionu korun. To je výsledek sobotního požáru v hale jihlavské společnosti Kronospan, zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v jihlavské části Bedřichov.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení