V porovnání s rokem 2010 přišlo méně diváků, počet představení byl stejný jako v roce 2010. Informoval o tom ředitel divadla Josef Fila.

Kraj Vysočina loni poskytl Horáckému divadlu dotaci 26,2 milionu korun, což je přibližně o 1,4 milionu korun méně než v roce 2010. Úspory vznikaly hlavně v materiálových nákladech. „Jinak bychom museli snižovat platy nebo propouštět zaměstnance, což by se ale zákonitě projevilo na kvalitě provozu divadla vůči veřejnosti,“ řekl Fila.

Divadlo má 70 zaměstnanců, počet je už delší dobu stabilizovaný. Celkové provozní náklady loni činily 37,1 milionu korun, proti roku 2010 se divadlu podařilo uspořit 943 tisíc korun. Tržby ze vstupného vzrostly proti roku 2010 o téměř 700 tisíc korun. „Pomohlo nám mírné zvýšení základního vstupného i vyšší vstupné na provozně náročnější muzikály,“ řekl Fila.

V inscenacích připravovaných kmenovými pracovníky divadla bylo možné šetřit také na výpravě. „Některé kostýmy například vznikaly přepracováním kostýmů z divadelního fundusu,“ poznamenal Fila. Další úspory vznikly na energiích, propagaci, poštovném a telefonních hovorech.

Letošní rozpočet divadlo připravuje. „Dotace od zřizovatele by měla být na úrovni loňského roku, výše dotace od Ministerstva kultury je zatím nejistá. Náklady se budeme snažit udržet na loňské úrovni,“ uvedla ekonomka divadla Marie Kliková.

Na obou scénách Horáckého divadla se loni odehrálo 220 představení, stejně jako v roce 2010. Vidělo je na 55 tisíc diváků, což je meziročně asi o 1 900 méně. Větší zájem byl tradičně o oddechové a hudební tituly. Divadlo má dvacet abonentních skupin, počet předplatitelů se meziročně zvýšil o tři na 4 727. V souboru divadla bylo koncem loňského roku devatenáct herců, od zahájení nové divadelní sezony by se jejich počet měl zvýšit na dvacet.

S ohledem na nutné úspory nebude stejně jako loni možné uvádět současně představení na velké i malé scéně.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)