Jihlavská firma Bosch Diesel, s. r. o., zůstává i v současném období ekonomické recese významným pilířem českého strojírenství a také největším regionálním zaměstnavatelem na Jihlavsku a na Vysočině.

Zaznělo to během návštěvy ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, který zavítal do Bosch Diesel minulý pátek. „Firma Bosch Diesel je jako největší regionální zaměstnavatel a exportér známa svou vynikající kvalitou. Její výrobky a služby přispívají vysokou měrou k exportnímu úspěchu České republiky. Dvacet let existence firmy v Jihlavě je příkladem úspěšného vývoje," prohlásil Kuba v Jihlavě. „Svou sociální angažovaností v oblasti vzdělávání napomáhá Bosch v Jihlavě k růstu úrovně vzdělanosti a dalšímu rozvoji kvalifikovaných pracovních sil v celém Kraji Vysočina," dodal.

Ekonomický ředitel Bosch Diesel Hermann Butz, který Kubovi firmu představoval, mimo jiné připomenul, že společnost získala v poslední době několik prestižních ocenění, naposledy cenu „Audit rodina & zaměstnání firma", udělenou Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. „Bosch zde v Jihlavě investoval během 20 let více než 850 milionů euro do inovativních, technologicky náročných a ochranu životního prostředí zohledňujících dieselových technologií a výrobních procesů. Zároveň zde Bosch vytvořil více než čtyři tisíce moderních pracovních míst," zdůraznil Butz.

Ministr Kuba se během návštěvy zajímal také o problematiku investic do inovativních a technologicky náročných pracovních míst, jakož i o téma odborného vzdělávání.

Jihlavský Bosch Diesel je v současnosti celosvětově největším závodem skupiny Bosch na výrobu vysokotlakých dieselových čerpadel a tlakových zásobníků systému Common Rail.