Celoživotní řemeslná práce na památkových objektech totiž zformovala jeho vztah k dávné tradici. „Ve středu bylo svatého Josefa, který je patronem tesařů. Právě tento svátek nám vždycky otevíral sezonu," připomněl Klouda. „V minulosti se přes zimu na stavbách nedělalo. Tesaři si připravovali dřevo, na stavby se vrátili až na svatého Josefa," dodával.

Přestože v současnosti se tradice ve své původní podobě už bezezbytku nectí a často se na stavbách pracuje prakticky celoročně, Karel Klouda se ji snaží dodržovat. „V pátek jedu letos poprvé na hrad Loket, kde budu mít letos úplně nejvíc práce," říkal s myšlenkami na odkaz patrona tesařů o svém letošním pracovním programu.

Cestovat za prací bude muset daleko, hrad Loket se nachází nad řekou Ohří na půli cesty mezi Sokolovem a Karlovými Vary. „Samozřejmě, že bych raději dělal blíž k Jihlavě. Na zdejších památkách jsou ovšem tesařské práce z předešlých let hotové," vysvětlil okolnosti svého nadcházejícího putování mezi Jihlavou a středověkou památkou v severozápadním cípu země.

Čeká ho také práce přímo v Jihlavě, kde bude opravovat památkově chráněný dům v Benešově ulici, která celá je pozoruhodným svědkem stavitelství v historii, ale hlavně bude na cestách. „Přímo v Jihlavě sice ještě nějaká práce určitě je, ale většina památek je opravena. Vždyť sám jsem dělal na všech zdejších věžích," připomenul.

Na hrad Loket se ovšem těší. „Budeme tam pracovat v dobovém oblečení, staneme se atrakcí pro návštěvníky hradu, kteří tak budou moci vidět na vlastní oči práci řemeslníků v historických souvislostech," poukázal na zajímavost jihlavský tesař a památkář. V množném čísle mluvil proto, že právě na památkových objektech se setkává a nezbytně doplňuje s dalšími řemeslníky.

Řadu z nich také pozval do Jihlavy, kde se Společností přátel dělostřelby a dalšími partnery chystá na 30. dubna slet čarodějnic, čarodějů a pálení čarodějnic. „Připomeneme si dvacet let dělostřelců v Jihlavě a při té příležitosti se uskuteční zajímavá ukázka uměleckých řemesel," prozradil Karel Klouda z připraveného programu.

Přehlídka bude nejspíš unikátní. Augustýn Krystiník ze Starého Hrozenkova přiblíží řemeslo kolářské, Jan Horák z Vyškova udržuje tradici řezbářství, sám Karel Klouda se pochlubí ruční výrobou šindele. „Věříme, že program lidí zaujme," uzavřel povídání.