Více než osm a půl tisíce událostí museli v uplynulém roce řešit hasiči z Vysočiny. Nejčastěji vyjížděli k požárům, dopravním nehodám a spadlým stromům. Při povodních odčerpávají vodu ze zatopených sklepů, pravidelně pomáhají i lidem, kteří si zabouchnou dveře a nemohou se dostat domů nebo je trápí obtížný hmyz. Výjimkou nejsou ani plané poplachy či případy, kdy lidé tísňovou linku úmyslně zneužívají k vlastnímu pobavení.

„Mezi zásahy hasiců jsou však i takové, které lze označit jako kuriózní či méně časté. Prostě za zásahy, na které si hasiči nebo vyšetřovatelé příčin vzniku požárů vzpomenou ještě za několik let, nebo na ně dokonce nezapomenou nikdy," připomněla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Prsteny i pouta

Zhruba pětkrát do roka vyjíždějí hasiči do lékařských ordinací k lidem, kteří si vlastními silami nedokážou poradit s různými módními doplňky na svém těle. Zatím poslední podobný případ se odehrál minulý týden v Polné na Jihlavsku. Asi šedesátiletá žena měla problém se snubním prstenem, který jí nešel sundat.„Hasiči jí prstýnek sundali pod vodou za pomoci malé rozbrušovačky," popsala Petra Musilová.

Pomoc hasičů museli loni 22. května využít strážníci Městské policie v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Nešla jim totiž sundat botička z auta na náměstí T.G. Masaryka. Pomohla až bruska.

Nepříjemný zážitek má za sebou i mladík, který loni 11. července přišel na požární stanici v Ledči nad Sázavou na Brodsku s pouty na rukou. Hasiči je otevřeli a nešťastníkovi vysvobodili oteklé ruce. Proč měl mladík na rukou pouta, není známo.

S hadicí na ptáka

U nezvyklé události zasahovali loni 26. července hasiči ze dvou jednotek v Dobešově poblíž Černovic na Pelhřimovsku. Před jedenáctou hodinou dopoledne byli požádáni o pomoc se záchranou vzácného papouška, který uletěl majitelce z klece na strom do sousední zahrady.

„Na místo události vyjeli kameničtí hasiči s cisternovou automobilovou stříkačkou a také pelhřimovští hasiči s plošinou. Ara hyacintový pojmenovaný jménem Merlin byl na stromě zhruba ve výšce pětadvacet metrů. Zásah měl naštěstí dobrý konec a dvouletý Merlin poslechl majitelku a nechal se od ní chytit do ruky. Nezraněný potom putoval zpět do klece," popsala zásah Petra Musilová.

Auto v benzince

Předloňský rok byl na kuriózní výjezdy ještě o něco bohatší. Záchranáři i hasiči nevěřícně kroutili hlavami nad některými dopravními nehodami. Štěstí měla posádka auta 8. ledna 2012 u Okarce na Třebíčsku. Z hrozivě vypadající nehody, při níž auto skončilo postavené a opřené o stromy, vyvázla bez zranění.

O pár dní později 14. ledna nabourala řidička osobního auta do výlohy čerpací stanice na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Řidička vyvázla bez zranění, ale prodavač už takové štěstí neměl. Zranění však nebyla nijak vážná.

Past v kontejneru

Nepoučitelný byl chlapec z Jihlavy, který v březnu a dubnu vlezl do kontejneru na elektroodpad a pokaždé v něm uvízl. Údajně si v popelnici chtěl něco pěkného najít. Dovnitř se dostal snadno, ale ven už to bylo složitější. Pomoci mu museli pokaždé hasiči.

O holý život musel bojovat pes, který 4. března 2012 spadl do rybníka Rudolec na Žďársku. Nejprve se ho snažili zachránit kolemjdoucí, ale nakonec museli zavolat na pomoc hasiče.

„Za pomoci raftu se hasiči k pejskovi dostali a z ledové vody jej zachránili. Vystresovaného a prokřehlého psa si od nich převzala do péče starostka obce," připomněla Petra Musilová.

Vzňal se i pštros

K velmi kurióznímu požáru byl v dopoledních hodinách 12. července povolán třebíčský vyšetřovatel příčin vzniku požárů. V jedné z expozic Moravského zemského muzea na zámku v Budišově hořel vycpaný pštros. Požáru si všimla jako první zaměstnankyně muzea, která ani na okamžik nezaváhala a požár ihned za pomoci kbelíků s vodou uhasila.

„Zabránila tak rozšíření požáru na další vystavené kusy. Požárem vznikla škoda ve výši třicet tisíc korun. Požár vznikl díky manipulaci se zápalnou látkou," vysvětlila mluvčí Musilová.