V Alternátoru se totiž slavilo populárními zábavnými pokusy, které tentokrát byly zcela zdarma a které navíc byly doplněny i speciálními, v Třebíči dosud neviděnými experimenty, jejichž základem je suchý led. Jeho protiváhou pak byl oheň v nejrůznějších formách, takže se splnilo to, co bylo řečeno v úvodu. Několik desítek dětí s rodiči s napětím sledovalo, jak hoří pěna či jak z popela vstávají faraonovi hadi, ale také s úžasem hledělo na to, jak se jim pod nohama rozpíná efektní hustá mlha vytvořená sloučením suchého ledu a horké vody. Nezapomnělo se ale ani na tolik populární sloní pastu či pokusy, které si děti mohou pod dohledem rodičů vyzkoušet i doma. A nechyběla hlavně spousta legrace, nadšení a úsměvů, které svědčily o tom, že se dětem science-show líbí a že ji určitě budou chtít zhlédnout zase. Což mohou hned příští víkend 2. a 3. července, kdy bude premiéra obměněné science-show s názvem „Je i kouře bez ohně".

Ekotechnické centrum Alternátor tím důstojně, a zároveň s velmi veselou myslí, oslavilo rok od svého vzniku. Od 26. června 2015, kdy poprvé otevřelo své brány a stalo se tak prvním science-centrem v Kraji Vysočina, jej navštívilo na 14 tisíc návštěvníků. Hlavní část z nich tvoří právě děti a mládež, a to z mateřských, základních a středních škol. Pro školní výpravy jsou připraveny speciální programy, které zábavnou formou zprostředkovávají poznatky z chemie či fyziky.

Alternátor, který sídlí v budově bývalé kotelny v areálu někdejší obuvnické továrny v Třebíči-Borovině, se svými expozicemi a programy zaměřuje na výrobu energie, a to zejména z obnovitelných zdrojů, jako je biomasa, či na historii výroby obuvi v Třebíči od rodiny Budischowských, přes Baťu až po podnik BOPO. Nejzajímavějším exponátem je zcela jistě unikátní projekční koule Science on a Sphere, kterou centrum získalo od agentury NOAA. Tato koule, jichž je v Evropě pouze osm, dokáže jen s asi tříhodinovým zpožděním zobrazit počasí či zemětřesení kdekoli na zeměkouli, datasety ale zobrazují i různé sociografické jevy či třeba různé formy dopravy. Nechybějí ani snímky planet či měsíců dodaných agenturou NASA.

Milan Krčmář