„Je to moje první návštěva regionu, už dlouho jsem se do Třebíče chtěla podívat, o vašem městě jsem hodně slyšela. A určitě se sem budu vracet. Krátce jsem si prošla židovskou čtvrť, ta mne naprosto uchvátila. Atmosféra, která na mne z ulic dýchla, byla velmi emocionální a vzbudila ve mně zvláštní pocity. Vím, jak je tato čtvrť důležitá pro vaše město i pro UNESCO,“ podotkla Jan Thompson.

Kromě židovské čtvrti zavítala do třebíčské firmy Nuvia, která patří do koncernu Vinci, jenž zaměstnává po celém světě více než dvě stě tisíc lidí. „My konkrétně dáváme práci třem stovkám odborníků a stále hledáme do svého týmu nové tváře,“ poznamenala personální ředitelka české pobočky Larisa Dubská.

Česká Nuvia se zaměřuje na inovativní inženýringová řešení, komplexní služby a dodávky zařízení a informačních systémů pro jadernou energetiku, průmysl, vzdělávací instituce, Armádu ČR, jednotky integrovaného záchranného systému i výzkumná a lékařská pracoviště.

Nyní probíhá první etapa rekonstrukce vodovodů a kanalizace. Byl tam původní vodovod a kanalizace z konce 20. let minulého století.
V Bráfově ulici opravují téměř sto let starý vodovod

Jan Thompson byla z provozu firmy nadšená. „Firmu jsem si při své návštěvě kraje vybrala především pro její zaměření na jaderný průmysl. Pro Velkou Británii je tento sektor velmi důležitý, řadíme ho mezi naše priority a Nuvia patří mezi nejvýznamnější firmy v regionu i nejlepší ve svém oboru. Zároveň je spjatá s Velkou Británií,“ dodala velvyslankyně.

Třebíčská Nuvia byla jedinou firmou, kterou při své návštěvě Vysočiny navštívila. Zavítala do společnosti, která nestagnuje, ale dynamicky se rozvíjí. Do tří let se mají v Třebíči otevřít nové budovy, ve kterých najdou pracovní místa další lidé.
„Moc ráda jsem se podívala do provozu, kde jsem viděla nejnovější technologie v oblasti automatizace. Zároveň je úžasné sledovat, jak se firma rozvíjí a plánuje nejen další expanzi na nové trhy, ale také další rozšiřování výrobních i administrativních prostor,“ řekla Jan Thompson.

Zámek v Polici.
O letní brigádu na zámku v Polici je nebývalý zájem

Britská velvyslankyně se během úterý sešla také s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem. Odpoledne si prohlédla památky ve Žďáru nad Sázavou.