Pořadatelé peníze věnují na podporu léčby onkologicky nemocných dětí. „Rozdělíme je mezi nadační fond Krtek a dětská oddělení novoměstské a jihlavské nemocnice," sdělil Aleš Wasserbauer, třicetiletý handicapovaný cyklista a hlavní organizátor akce.

Jak Wasserbauer včera připomněl, čistý výtěžek ještě pořadatelé akce neznají. „Teprve od odečteme režijní náklady, ale bez ohledu na to bude výsledek úžasný, máme z něj velkou radost," řekl iniciátor dobročinné cyklojízdy.

Letos se na Žďársku pro dětské pacienty jelo podruhé. S nápadem přišel loni právě Aleš Wasserbauer zanícený sportovec a muž, co má sám s rakovinou zkušenost. Přišel kvůli ní o nohu a na kole šlape tou zbývající. Nechyběl ale v čele třísethlavého „hada" jezdců různého věku, který s ním vedl na „kostitřasu" Jozef Zimovčák, mistr světa v jízdě na vysokém historickém kole a zakladatel celorepublikové akce Na kole dětem, jež rovněž podporuje onkologicky nemocné děti.

Pětašedesátikilometrovou jízdu se startem a cílem ve Žďáře stejně jako loni podpořily také obce a města na trase Svratka, Sněžné a Nové Město na Moravě, kde byly připravené občerstvovací stanice. „Je fajn, že se akce chytla a takhle funguje, a je úžasné, jak k ní přistupují partnerská města. Jsou to takové malé hody pro cyklisty. Všude nás přivítali, fandili nám a krásně se o nás starali," dodal s úsměvem Wasserbauer.

Jak řekli starostové zúčastněných měst, budou cyklojízdu podporovat i nadále. „Jsme rádi, že jsme jezdce mohli přivítat a akci podpořit. Jen jsem se ani letos nestihl projet, měl jsem dvě svatby, tak snad mi to vyjde příště," usmál se starosta Svratky František Mládek.

Na příští ročník se podle starosty Michala Šmardy už těší i Novoměstští, jízda se líbí také ve Sněžném. „Určitě se znovu připojíme, a rádi je to pro dobrou věc," potvrdila sněženská starostka Anna Havlíková.