Kvůli zamítavému stanovisku památkářů zatím nebylo na jeho opravu vydáno stavební povolení. Pokud se s opravou nezačne letos, po zimě most spadne celý, řekl dnes novinářům starosta Jan Štefáček.

„Po deštích ze středního pilíře vypadlo odhadem několik tun materiálu," řekl Štefáček.

Památka pocházející asi z 16. století je ve špatném stavu už delší dobu. Zhoršení zavinily zimní tuhé mrazy a narážení ledových ker do mostních pilířů při jarním tání. Most proto kvůli havarijnímu stavu v poslední době sloužil jen pro pěší. „Teď už mluvíme o vážné havárii," řekl Štefáček.

Navržená oprava mostu spočívající ve zpevnění klenutí pilířů betonem by přitom podle starosty nebyla nijak složitá. Náklady město odhaduje do jednoho milionu korun. Stanovisko stavebního úřadu v Havlíčkově Brodě ani památkářů se ČTK nepodařilo získat.

Ronov je místní částí Přibyslavi. Tříobloukový most, který tam překlenuje Sázavu, patří mezi nejvýznamnější památky regionu. Vede po něm místní silnice k části domů ve vsi. Lidé teď musejí jezdit přes sousední cyklostezku.

Most je dlouhý téměř 40 metrů, dva jeho pilíře jsou zahrocené, aby plnily funkci ledolamů. Traduje se, že po mostě už přejel husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, který tam se svým vojskem vyplenil hrad Ronov, ale podle historiků jde o mladší stavbu.