Organizátor Michal Vitásek prozatím předpokládá účast minimálně 300 lidí z České republiky a ze Slovenska společně se svými psy s průkazem původu, či bez něho. „Primárním cílem rekordního srazu anglických buldoků, jenž se koná 7. října, je podpora občanských sdružení, která pečují o znevýhodněné anglické buldoky. Dále chceme veřejně poukázat na problém takzvaných množíren,“ vysvětlil důvod setkání Vitásek.

Pilská nádrž se stala dějištěm 10. ročníku závodu Dračí lodě Velké Dářko.
Dračí lodě se utkají na Piláku, chystá se bezmála 40 posádek

Aby akci v rekreačním středisku Záseka udělali trochu atraktivnější, spojili ji se zápisem do České, případně i Guinnessovy knihy rekordů. „Chceme ustanovit nový český rekord v počtu anglických buldoků na jenom místě. Přítomen bude komisař agentury Dobrý den,“ potvrdil Vitásek.

Účast přislíbili zástupci tří občanských sdružení, která se starají o znevýhodněné psy. Kromě občanského sdružení Buldočí naděje a slovenského Frbul také zástupci iniciativy Ne množírnám.

Například spolek Buldočí naděje funguje na pomoc opuštěným psům „placatých plemen“, tedy hlavně francouzským a anglickým buldokům a mopsům.

„Do naší péče se dostávají hlavně feny vyřazené z produkce, takzvaných množíren a velkochovů. Bývají zpravidla fyzicky i psychicky velmi zničené dosavadní nulovou péčí. Pomáháme také útulkům po celé republice, když se do jejich zařízení dostane odchycený ´placatý pes´, přebíráme jej do naší domácí péče, protože útulkové prostředí společenským plemenům psů velmi nesvědčí,“ uvedla za Buldočí naději Hana Ďuráková s tím, že také pravidelně přebírají psy přímo z rodin, kde spokojeně žili, ale z nejrůznějších důvodů už se svými pány nemohou zůstat.

„A v neposlední řadě se snažíme o osvětu veřejnosti. Mimo sociální bublinu pejskařů jsou množírny stále neznámá věc, lidé stráví deset hodin výběrem nového telefonu, ale pro výběr nového člena rodiny jim stačí deset minut, a bez rozmyslu kupují, co mají nejblíže nebo je nejlevnější,“ dodala Ďuráková.

Vítězné snímky soutěže Letní a barokní Vysočina. Pobočenský rybník - Veronika Pilařová (Letní Vysočina, 2. místo)
Fotosoutěž Letní barokní Vysočina má sedm vítězů

Jednotlivá zájmová sdružení budou mít na setkání v Netíně stánky, ve kterých budou představovat svoji činnost, prodávat své výrobky a vystaví i zapečetěné kasičky. Do nich mohou zájemci finančně přispívat na jejich práci. Podle Ďurákové na podobných psích akcích prodávají drobné předměty jako hrnečky, trička, plátěné tašky, čepice s motivem buldoků a buldočků.

„Celý zisk z prodeje jde přímo na pomoc psům v naší péči. Je to jeden ze způsobů, jak celou naši neziskovou činnost financujeme. Lidé tedy neudělají svým nákupem radost jen sobě, ale hlavně psům ve skutečné nouzi,“ konstatovala ještě Hana Ďuráková.

Podmínkou pro zaevidování psa na říjnovém srazu je předložení jakéhokoliv platného dokumentu potvrzujícího, že se jedná o anglického buldoka. V průběhu dne se příchozí mohou zapojit do vědomostní soutěže anebo tomboly. „Kolem 14. hodiny svolá všechny účastníky ke společnému focení moderátorka akce Gabriela Podgorná a zároveň ohlásí nový český rekord,“ uvedl za pořadatele Michal Vitásek. 

Rekordní sraz anglických buldoků

sobota 7. října, rekreační středisko Záseka, Netín

Předběžný harmonogram dne:
10.00 – 13.00 registrace psů a samotné sčítání
13.00 – 14.00 tombola, vědomostní soutěž, občerstvení formou stánků a prezentace jednotlivých zájmových sdružení
14.00 – 15.00 společné focení a ohlášení nového českého rekordu
od 15.00 volná zábava

Žďárské kino Vysočina.
Další Kinomilové se mohou hlásit do 28. září