Žďárští studenti během rušné vyučovací hodiny plné smíchu diskutovali s „vyučujícími", ptali se i odpovídali na nejrůznější otázky, při některých demonstracích se stali dobrovolníky a výsledky pokusů si mohli osahat a dokonce ochutnat.

Viděli ohně ve čtyřech barvách, „chemický semafor", levitaci, pokus s luminiscencí nebo rozbitý karafiát. Dostali i zmrzlinu, s barvou a příchutí na přání, vyrobenou v hodině ze smetany s pomocí kapalného dusíku. Zda hodina studenty zaujala lze usoudit z jejich komentářů, jimiž hodnotili jednotlivé pokusy například „dost hustý".

„Jo, mně se moc líbí," byla běžná odpověď studentů na otázku, zda je taková výuka pro ně zajímavá. Netradiční vyučování si užili i ti, kteří jinak považují chemii za předmět „poněkud nudný".

Méně nudná chemie

„Je to dobrý nápad a příjemné zpestření. Na základce jsem k ní neměla bůhvíjaký vztah, ale tady mě baví. Záleží to hodně na učiteli," pověděla patnáctiletá studentka Míša.

Sama sebe i celou třídu pobavila třeba jako účastnice scénky s karafiátem, který podle scénáře pokusu dvakrát omlátila o hlavu svému dobrovolnému „nápadníkovi". Že i květinou lze uhodit, experiment jasně dokázal, když se suchým ledem „ošetřený" karafiát mládenci o hlavu roztříštil.

„Doktorandi a studenti naší školy jezdí po republice s takzvanou Hodinou moderní chemie už několik let. Jejím cílem je ukázat studentům chemii z přitažlivější stránky, než jak ji znají z běžné školní výuky. Hodina je velmi ‚fotogenická'," uvedla Hana Helísková z oddělení komunikace VŠCHT. Ve Žďáře takto chemii představila VŠCHT už popáté.

„Našli jsme si tuhle zajímavou hodinu sami, objevili jsme nabídku v novinách. Tak jsme si o ni napsali, a od té doby spolupracujeme. Letos už tu máme Hodinu moderní chemie popáté," řekla Hana Kopicová, profesorka VOŠ a SPŠ. „Studenty to baví, výuku to doplní a zatraktivní. Navíc jde o spolupráci skoro s vrstevníkem, který k nim má blíž, dokáže odhadnout, jaký pokus jim má ukázat," dodala Kopicová.

Průvodkyně zábavnou hodinou, studentky chemie, svou výuku předvedly už ve školách po celé republice. „Hodina se líbí, jezdíme do středních i základních škol," řekla Daniela Šmídová. „Podobnou hodinu jsem sama jako středoškolačka zažila, takže když byla možnost, ráda jsem se teď připojila," vzpomněla jedna z nich Kateřina Haškovcová.