Ten mimo jiné navštívil i firmu Pleas či si prohlédl Muzeum Vysočiny.

Klaus se ve škole setkal nejen s pedagogickým sborem a ředitelkou Milenou Honsovou, ale především pozdravil a přivítal všechny nové prvňáky. „Každý rok se posledních pětadvacet let snažím 1. září vyjet na nějakou základní školu a zahájit tam školní rok. Jsem rád, že jsem se dostal do Havlíčkova Brodu a rád bych všem prvňákům popřál co nejvíce úspěchů, aby moc nezlobili a dosáhli co největších úspěchů," řekl Klaus.

Ten podotkl, že nové starosti přicházejí i pro rodiče. „Idylický stav je v posledním ročníku v mateřské školce, kde ještě nemusíte řešit žádné úkoly, ale teď již nastane větší práce a povinnosti i pro rodiče, například úkoly," konstatoval bývalý prezident.

Ten si mimo jiné také velmi pochvaloval prostředí a okolí školy. „Neexistuje mnoho škol, které mají hned u budovy rybníky a lesy. Moc se mi tady líbí," pokračoval Klaus. Jeho slova vzápětí doplnila i ředitelka Honsová, která se všech přítomných prvňáků ve školní tělocvičně zeptala, proč si myslí, že škola má logo veverky. „Protože jsme v lese," vykřikl jeden z prvňáků. „Veverky také skáčou po stromech," doplnily další děti.

Kšiltovka s veverkou

Ředitelka následně všechny prvňáky vyzvala, aby si přišly pro kšiltovky právě s logem veverky. Čepici každému prvňáčkovi nasadil přitom bývalý prezident Klaus. Děti mu také řekly své jméno.

S přáním co nejlepších úspěchů se také připojil starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.

„Není možné, aby všichni měli samé jedničky. Sem tam se určitě objeví i nějaká pětka, která ke škole rozhodně patří," uvedl Klaus. Ten podotkl, že Havlíčkův Brod je jediné místo v České republice, které za letošní rok navštíví hned dvakrát. „Kromě zahájení školního roku jezdím do Brodu také na tradiční Podzimní knižní veletrh. Ten je podle mě naprosto specifický pro toto město. Když jsem ve čtvrtek přijížděl, hned jsem si na knižní veletrh vzpomněl. Hodně vzpomínek mám také na havlíčkobrodské náměstí, kde jsem měl hned několik proslovů," vysvětlil Klaus.