Před jejím úterním podepsáním je známo stranické obsazení resortů v krajské radě a u většiny z nich i osoby. Hejtmanem bude už potřetí za sebou Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Uvedl to krajský předseda sociální demokracie Petr Krčál.

Vítězná ČSSD bude mít v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Prvním náměstkem hejtmana bude Josef Pavlík z hnutí ANO, jenž bude mít dohled nad krajským majetkem a financemi. Pavel Franěk z hnutí ANO bude mít na starosti sociální oblast. Radním zodpovědným za zdravotnictví bude sociální demokrat Vladimír Novotný.

ČSSD také obsadí Janou Fialovou resort školství, Martinem Hyským zemědělství a životní prostředí a Janem Hylišem oblast dopravy.

Zástupce koalice Starostové pro Vysočinu Pavel Pacal bude zodpovědný za oblast regionálního rozvoje. ODS obsadí resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. O personálním obsazení pozice v pondělí občanští demokraté jednali.

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Několik dnů po volbách vyšlo najevo, že lídr krajské kandidátky hnutí ANO na Vysočině Josef Pavlík zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích. Pavlík včera řekl, že svým spolustraníkům předložil lustrační osvědčení a dostal jejich důvěru. „Navíc jsem požádal na Nejvyšším státním zastupitelství, kde jsem pracoval, o potvrzení, že jsem získal prověrku na stupeň vyhrazené", řekl.