Vášnivý houbař Jaroslav Líbal z Přibyslavi rád objevuje poměrně neznámé druhy hub. Jeho prvním letošním úlovkem je opěnka měnlivá, kterou oko laika snadno vyloučí ze svého jídelníčku jako prašivku. Opak je ale pravdou. „Je to dobrá, chutná houba. Pochutnáte si na ní jen tak na kmíně, možná i s pár paprikami. Výborná je také v polévkách. Ty barví více do hněda," pochlubil se se svým úlovkem Jaroslav Líbal.

Opěnka měnlivá je prý lahůdkou znalců. Obrůstá pařezy a tlející kmeny listnáčů a velmi příjemně voní, což jí na Tanvaldsku dalo příznačnou přezdívku voňata. Při sběru této zajímavé houby je ale potřeba mít určité houbařské zkušenosti. Opěnku je totiž z neznalosti možné zaměnit za jedovatou čepičatku jehličnanovou, která obsahuje nebezpečné toxiny. Jednou z poznávacích znaků této nebezpečné houby je to, že až na výjimky vyrůstá z dřeva jehličnanů. Také se nemůže pochlubit onou příjemnou vůní, která je typická pro opěnku.

„Doufám, že letošní rok bude na houby lepší, než ten minulý," přeje si Jaroslav Líbal. V květnu se na Vysočině daří zejména májovkám, kterých si houbaři nosí doslova plné košíky. Objevují se také první kozáci nebo smrži.

Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Ilustrační foto
Podzimní knižní veletrh hledá opět nejkrásnější knihu