V Moravských Budějovicích jde o tradiční termín. Otevřít dřív by už podle ředitelky Zikosu Miroslavy Bendové ani techniky nešlo. „Jaro je opravdu teplé, jenže přípravy trávníků a bazénů uspíšit nejde. Otevřít dřív než 1. června bychom stíhali jen těžko,“ vysvětlila.

Ve středu se v Budějovicích začaly napouštět bazény, plné budou o víkendu. Tři čtyři dny prý budou na ohřátí vody pro rekreační účely stačit. „Spoléháme se jen na slunce, žádného jiného pomocníka nemáme. Snad nám bude počasí přát a lidé brzy přijdou,“ podotkla Miroslava Bendová.

Slavnostní otevření koupaliště je naplánováno v Jaroměřicích nad Rokytnou. V sobotu 17. června odpoledne tam hlavně na děti bude čekat nejen čistá voda v bazénu, ale také vystoupení mažoretek Marionette, malování na obličej, aquazorbing a taky skákací hrad. To vše zdarma.

Regionální olympiáda dětí a mládeže začala v úterý v podvečer v Náměšti nad Oslavou.
Olympijský oheň zapálili Jakub a Kristýna ze Zňátek. Hry začaly

Ve stejný den se otevře třebíčské koupaliště Polanka. Radnice, které areál patří, tam plánuje letos po sezóně pokračovat v opravě památkově chráněných převlékáren. „Vymění se tam některé dřevěné prvky. Vše se dokončí v příštím roce finálními nátěry,“ popsal starosta Třebíče Pavel Janata.

Všechny práce na Polance proběhnou až po sezóně. Běžný provoz areálu pro návštěvníky tak narušen nebude. To stejné bude platit také v případě rekonstrukce bazénu se skokanským můstkem. „Bude technicky poměrně náročná. Naplánována je tak, že začne 1. září a skončí až 31. května příštího roku,“ podotkl vedoucí odboru správy majetku a investic města Pavel Kraus.

Nyní probíhá první etapa rekonstrukce vodovodů a kanalizace. Byl tam původní vodovod a kanalizace z konce 20. let minulého století.
V Bráfově ulici opravují téměř sto let starý vodovod

Jako poslední se z městských koupališť na Třebíčsku otevře to v Jemnici. Tradičně tam pro to zvolí termín až ve druhé polovině června. „Otevíráme vždy po slavnosti Barchan, která se letos koná od 16. do 19. června,“ řekl jemnický místostarosta Petr Novotný. „Samozřejmě to bude platit pouze v případě dobrého počasí. V mrazech koupaliště neotevřeme,“ dodal.

Moravské Budějovice, 1. června, dospělí 80 Kč, děti 50 Kč
Jaroměřice nad Rokytnou, 17. června, dospělí 40 Kč, děti 30 Kč
Třebíč – Polanka, 17. června, dospělí 60 Kč, děti 50 Kč
Jemnice, zřejmě 23. června, dospělí 40 Kč, děti 30 Kč