Většina nemocnic, domovů pro seniory a ústavů sociální péče zakázala návštěvy. Od začátku zvýšené nemocnosti před Vánocemi evidují lékaři osm komplikovaných případů vyžadujících hospitalizaci s umělou plicní ventilací. Z toho šest lidí chřipce podlehlo, tři z nich na konci minulého roku. V minulém týdnu zemřeli na chřipku další tři senioři, dva muži ročníků narození 1934 a 1947 z Jihlavska a žena narozená v roce 1924 z Třebíčska.

Pro návštěvy byly až do odvolání uzavřeny všechny nemocnice v kraji s výjimkou Nového Města na Moravě a většina domovů pro seniory a ústavů sociální péče. Informace zjistí zájemci na webu. „Očkování už není úplně na pořadu dne, lidé by se měli vyhýbat prostorám s větší koncentrací osob, dbát na mytí rukou," doporučila Dvořáková.

Hranice epidemie 1700 nemocných v přepočtu na 100.000 obyvatel byla v minulém týdnu překročena na Havlíčkobrodsku a Třebíčsku, blíží se k ní Jihlavsko a zároveň i celý kraj. „Vysočina patří s Jihomoravským a Moravskoslezským krajem k nejzasaženějším regionům v celé republice," uvedla Dvořáková. Epidemie podle ní zřejmě stále ještě není na vrcholu.