Od soboty je přístupná ledová stěna ve Víru na Žďársku umožňující lezení v ledu, otevřena jsou kluziště. Zamrzlé jsou také rybníky, kde ale kvalitu ledu pokazilo sněžení.

Ve skiareálech se sněhovými děly pokrývá svahy od 35 po 90 centimetrů sněhu. Podmínky jsou nejlepší za posledních čtyři pět let, řekl Ivo Doležal, správce sjezdovky v Dalečíně na Žďársku. „Dneska připadlo nějakých 12 centimetrů sněhu. Je kolem nuly, ale má se vrátit zima, takže značka ideál," uvedl.

Na Havlíčkobrodsku fungují sjezdovky Kadlečák a Vysoká, na Jihlavsku Šacberk, Luka nad Jihlavou, Čeřínek, Mrákotín a ode dneška také Brtnice. Na Třebíčsku je v provozu středisko Jalovec u Číchova. V okrese Žďár nad Sázavou se kromě Dalečína lyžuje na Harusově a Fajtově kopci, v Novém Jimramově, Svratce a na Karasíně.

Na Pelhřimovsku mohou lyžaři zamířit na vrch Křemešník nebo na menší sjezdovky v Křešíně a Antonka u Kamenice nad Lipou. Na Antonce se lyžuje jen na přírodním sněhu, svah pokrývá ujetá vrstva vysoká kolem 20 centimetrů. Vlek tam jezdí od 6. ledna. Vloni fungoval osm dní a rok předtím kvůli nedostatku sněhu pouze tři dny. Délku nynější sezony si Libuše Zemanová z provozujícího TJ Slovan Kamenice netroufla odhadnout. „Něco připadlo, uvidíme. Nesmí zapršet," řekla.

Stopy pro běžkaře se upravují na mnoha místech Vysočiny. Kromě Žďárska kupříkladu i v okolí Jihlavy, Telče, Havlíčkova Brodu či Humpolce. U Nového Města na Moravě lyžaři najdou kolem 100 kilometrů tratí směřujících na Kadov, Fryšavu, Odranec, Kuklík, Jimramov a Sněžné. "Dneska připadlo, takže se tratě ještě znovu projedou," uvedl Karel Klapač, správce skiareálu Harusův kopec. Díky sněžení se kvalita stop zlepšuje.