Cena se liší podle délky zápůjčky a také podle kvality lyží nebo snowboardu. Z ankety agentury vyplynulo, že zájem o tyto služby je úměrný tomu, kolik napadne sněhu a jak se vydaří zima. V posledních letech počasí lyžařům na Vysočině moc nepřálo.

Půjčovny často využívají příležitostní lyžaři, rodiny s dětmi i studenti. Za kompletní vybavení obsahující sjezdové lyže s holemi a boty na jeden den pro dospělého člověka se většinou platí od dvou set do tří set čtyřiceti korun, pokud zákazníkům stačí běžná kvalita. Vypůjčit si lze i přilbu a někde i brýle a chránič páteře. V nabídce jedné půjčovny figurují dokonce sněžnice, za stokorunu na den.

Lyžařský komplet se dá půjčit i na celou sezonu, pro dospělého kupříkladu za necelé dva tisíce a za patnáct stovek pro děti.

V Novém Městě na Moravě, které lyžaři na Vysočině vyhledávají nejčastěji, se podle dostupných údajů v hlavní sezoně dají lyže vypůjčit na pěti místech. Martina Jordán z informačního centra řekla, že návštěvníci si na nedostatek těchto služeb nestěžují. „Myslím, že tady máme půjčoven dostatečný počet," uvedla.

Lyžaři mohou zamířit třeba do podnikové prodejny novoměstského výrobce lyží Sporten, který má u místní sjezdovky na Harusově kopci navíc své testovací centrum. Sjezdové lyže, běžky a snowboardy si lidé mohou půjčit, případně na sněhu vyzkoušet model, který by si chtěli koupit.

Půjčovny u sjezdovek mají v nabídce hlavně sjezdové lyže a snowboardy. Test centrum u novoměstského stadionu Vysočina Arena v zimě naopak půjčuje jen běžky. Nachází se totiž ve výchozím místě běžeckých tras, jichž se, když je dost sněhu, upravuje i sto kilometrů.

„Půjčujeme běžky na klasiku nebo na bruslení," uvedl Václav Dočkal z centra, které je v létě zaměřené hlavně na cyklistiku. Běžky mělo centrum v nabídce poprvé minulou zimu, ale zájem o ně moc nebyl, protože skoro nesněžilo. Nyní bude půjčovna běžek se servisem otevřena, až budou uměle zasněžené tratě u stadionu zpřístupněny veřejnosti, tedy po skončení závodů Světového poháru v biatlonu, které bude Nové Město hostit příští týden.

U sjezdovky v Novém Jimramově na Žďársku si lidé mohou půjčit kromě lyží nebo snowboardu a bot také lyžařskou přilbu a brýle. Je to důležitá doplňková služba, která pomáhá zvýšit návštěvnost vleku, nicméně sama o sobě ekonomicky moc zajímavá není, uvedl správce areálu Ivo Fiala. Vybavení si půjčují rodiče pro děti, ale také dospělí, ti hlavně kolem Vánoc. „Protože to jdou lyžovat i lidé, kteří přes rok normálně nelyžují a nechtějí si pořizovat lyže," řekl Fiala.

U sjezdovek na Vysočině fungují půjčovny lyží kupříkladu i na Šacberku u Jihlavy, na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí a v Dalečíně. Služba chybí třeba ve Vysoké u Havlíčkova Brodu. „Půjčovnu nemáme, ale poměrně velká funguje v Havlíčkově Brodě," uvedl Zdeněk Novotný ze spolku Lyžař provozujícího sjezdovku.

Věra Stejskalová