„Krmit by se mělo začít v době, kdy se teplota drží pod nulou nebo když napadne sníh," potvrdila ornitoložka Jana Hejtmánková.

Výběr ptačí potravy by měl projít přísnou kontrolou. Na krmítko rozhodně nepatří zbytky z kuchyně, těstoviny, slané, kořeněné a uzené výrobky ani přepálený lůj. „To by ptákům způsobilo značné zažívací potíže, a mohlo by to dokonce vést až k jejich úhynu," vysvětlila Jana Hejtmánková.

Potrava, kterou opeřencům do krmítek dáváme, by měla být především kvalitní a nezkažená. „Nejlepší jsou semena, jsou tuková a ptáci z nich berou energii. Slunečnice, tu zbožňují především sýkorky, pak lněné a makové semínko, proso, konopí nebo řepka," vyjmenovala ornitoložka.

Větší ptáci si pochutnají i na plodech ořešáků. „Mají rádi jádra vlašských i lískových ořechů. Měli bychom jim ale trochu pomoci a ořech nejdříve otevřít. Oni si pak jádro už vyberou," sdělila Jana Hejtmánková. Na krmítka v zimě létají nejen sýkorky, ale také stehlíci, vrabci, zvonci nebo čížkové.

„Ale přilétnou také kosi, brhlíci, strakapoudi a další. Často se nad krmítkem objeví také krahujec, ten už ovšem nehledá potravu v krmítku, ale loví ptáky, kteří tam zalétávají," popsala Jana Hejtmánková.

Přemýšlet by lidé měli nejen nad výběrem ptačí potravy, ale také nad umístěním krmítka. „Je dobré ho umístit na nějakou dřevěnou tyč, ne na strom, aby se tam nedostala kočka. V blízkosti krmítka by měl být také nějaký keř, aby se měli ptáci kam schovat před případným predátorem, například před krahujcem," informovala ornitoložka.