Do Chotěboře se slétli nejlepší letci z celé republiky. Akce vyvrcholí v sobotu 17. června na chotěbořském náměstí, kde budou v rámci letošních Dnů města Chotěboř vyhlášeny výsledky. Neděle pak bude patřit dětskému dnu a fenomenální airshow.

O titul budou letečtí akrobaté tři dny doslova tančit na nebi. „Na domácím šampionátu se představí zhruba 30 závodníků. Vzhledem k tomu, že od 5. srpna se na tom samém místě uskuteční i Mistrovství Evropy v kategorii Advanced, někteří to pojali i jako přípravu právě na Evropu,“ informoval za pořadatele bývalý reprezentant v akrobatickém létání Jan Adamec. V nejobsazovanější kategorii Advaced získal před několika lety na Mistrovství Evropy bronz.

Kradené obrazy, které skončily u celníků z Havlíčkova Brodu. Foto: archiv Celního úřadu pro Kraj Vysočina
Celníci odhalili kradené obrazy za stovky tisíc korun

Letiště je na obě velké letecké show dobře připravené. „V posledních letech se do rozvoje letiště hodně investovalo. Máme zrekonstruovanou travnatou vzletovou a přistávací dráhu, dva nové hangáry a částečně zrekonstruovaný hlavní hangár. Hlavní dominantou letiště se před šesti lety stala nová věž řízení letového provozu,“ popsal Adamec.

Piloti se o titul mistra České republiky utkají ve čtyřech kategoriích. Unlimited, Advanced, Intermediate i Sportsman. Kategorie jsou rozděleny podle náročnosti létaných akrobatických prvků. V nejvyšší kategorii Unlimited létají nejzkušenější piloti na nejvýkonnějších strojích. Akrobatické prvky piloti předvedou v rámci volné, povinné a tajné sestavy. Letiště bude po všechny dny konání mistrovství zdarma přístupné návštěvníkům. Nejlepší piloti převezmou ceny v sobotu 17. června ve 20 hodin na chotěbořském náměstí.

Pro širokou veřejnost se připravuje i tradiční dětský den a nedělní letecká airshow, která republikový šampionát završí.

„Letos jsme akci pojali v retro stylu. Návštěvníci se mohou těšit na originální kapelu Armády České republiky Swing Dixie. Pro děti bude připraveno několik soutěží i akčních úkolů, jejichž plnění jim pak zajistí let balonem. Největším zážitkem by pak kromě exhibičních letů mohla být ukázka techniky první a druhé světové války,“ nastínil Adamec.

Velkou atrakcí bude také dvouplošník Polikarpov Po-2 Kukuruznik. Němci mu přezdívali Létající šicí stroj. Tento levný tichý dvouplošník proslavily i ruské pilotky z 46. ženského pluku, což byla letecká bombardovací jednotka složená pouze z žen. Byly v něm bývalé sportovní nebo zemědělské pilotky, ale i naprosté začátečnice. Ženám v kokpitech letounů Po-2 přezdívali “noční čarodějky“. Dvouplošník dokázal létat nízko nad zemí, takže dívčí pilotky mohly zasahovat cíle zcela přesně.

Autor Mládí v hajzlu. Do brodské knihovny v úterý 13. června zavítal americký spisovatel C.D: Payne. Představil tu spolu s projektem LiStOVání Lukáše Hejlíka své knihy. Foto: Olga Wasserbauerová
Do Brodu přijel americký spisovatel C.D Payne

Své akrobatické umění na letecké show představí i v současnosti nejúspěšnější český akrobatický pilot Martin Šonka. Z nedaleké Čáslavi přiletí letouny JAS 39 Grippen Armády České republiky a následovat je budou Beechcraft T-34 Mentor. Návštěvníci uvidí také civilní vrtulník Eurocopter EC135 a další stroje.