„V noci mě vzbudily křeče 
v žaludku, k tomu se přidalo zvracení a průjem. Manžel byl na tom podobně, ještě že máme doma dvě toalety. Muselo to být po tom grilovaném mase, protože našim malým dětem, které ho nejedly, nic nebylo," popsala mladá žena s tím, že příznaky nemoci u nich i jejich přátel v různé intenzitě přetrvávaly několik dní.

Uvedenými zdravotními problémy, které mohou vyústit i v život ohrožující dehydrataci organismu, se může hlásit salmonelóza, anebo kampylobakterióza. Druhým jmenovaným onemocněním se lidé často nakazí právě 
v rámci letního grilování. A to buď přímým požitím nedostatečně tepelně upraveného zejména drůbežího masa, jež není propečené tak, aby u kostí nezůstalo krvavé, případně při manipulaci s potravinami. Příkladem je kontaminace totožnou vidličkou či nožem při manipulaci se syrovým a již ogrilovaným masem.

„Je třeba věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou," uvedla vedoucí epidemiologie žďárského územního pracoviště krajské hygienické stanice Renée Mašová. „V letošním roce evidujeme 113 případů kampylobakteriózy a jejich počet rok od roku vzrůstá," dodala Mašová. Nemocných přibývá 
s růstem obliby grilování 
v českých rodinách.

Zatímco kampylobakterióza je na vzestupu, případů nemoci s podobným průběhem – salmonelózy, která před lety vyvolávala hromadné epidemie, ubývá. „Letos evidujeme 63 případů, ale jedná se o sporadické, případně rodinné výskyty. S epidemiemi salmonelózy po konzumaci jídla ze školních nebo závodních jídelen, jsme se už několik let nesetkali," sdělila Renée Mašová s tím, že salmonelózou lidé nejčastěji onemocní po konzumaci výrobků z nedostatečně tepelně upravených vajec. To jsou třeba i některé cukrářské krémy, zmrzliny, majonézy a podobné konzumenty oblíbené pochutiny.

Bakterie se šíří velice rychle

Ale nejenom tam. Bakterie způsobující salmonelózu se totiž v teplém prostředí v potravinách a již připravených pokrmech velice rychle množí. Mohou být přítomny například i na ovoci a zelenině ošetřovanými hnojivy živočišného původu. Platí tedy vždy pravidla správného skladování v chladnu, mytí, loupání, případně vaření. Přenos z člověka na člověka je u obou onemocnění relativně nízký.

„Při zachování všech zásad hygieny by k němu dojít nemělo. Riziko přenosu salmonelózy je o něco nižší u kampylobakteriózy," připomněla epidemioložka Mašová. Pokud se však s podobnými zdravotními obtížemi potýká více členů rodiny nebo kolektivu, bývají na přítomnost bakterie vyšetřeni i oni. „Šetření se také provádí například v situaci, kdy se onemocnění prokáže u osoby, jež je v těsném kontaktu s malým dítětem – například u maminky na mateřské dovolené. Vyšetření se musí provádět u osob, které pracují v potravinářských provozech," doplnila Mašová.

Bakteriemi vyvolané onemocnění je v souvislosti s hrozící dehydratací organismu nebezpečné zejména pro oslabené jedince se sníženou imunitou organismu, ale i pro seniory nebo velmi malé děti.

„Nejohroženější jsou kojenci do jednoho roku věku, protože u nich v důsledku déletrvajícího průjmu a horečky může vzniknout závažná dehydratace organismu. Dojde pak k rozvrácení jejich vnitřního hospodářství, což malé děti může přímo ohrozit na životě," sdělila žďárská dětská lékařka Marie Košťálová. V létě je proto potřeba grilovat s rozvahou.