VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

26.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

„V noci mě vzbudily křeče 
v žaludku, k tomu se přidalo zvracení a průjem. Manžel byl na tom podobně, ještě že máme doma dvě toalety. Muselo to být po tom grilovaném mase, protože našim malým dětem, které ho nejedly, nic nebylo," popsala mladá žena s tím, že příznaky nemoci u nich i jejich přátel v různé intenzitě přetrvávaly několik dní.

Uvedenými zdravotními problémy, které mohou vyústit i v život ohrožující dehydrataci organismu, se může hlásit salmonelóza, anebo kampylobakterióza. Druhým jmenovaným onemocněním se lidé často nakazí právě 
v rámci letního grilování. A to buď přímým požitím nedostatečně tepelně upraveného zejména drůbežího masa, jež není propečené tak, aby u kostí nezůstalo krvavé, případně při manipulaci s potravinami. Příkladem je kontaminace totožnou vidličkou či nožem při manipulaci se syrovým a již ogrilovaným masem.

„Je třeba věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou," uvedla vedoucí epidemiologie žďárského územního pracoviště krajské hygienické stanice Renée Mašová. „V letošním roce evidujeme 113 případů kampylobakteriózy a jejich počet rok od roku vzrůstá," dodala Mašová. Nemocných přibývá 
s růstem obliby grilování 
v českých rodinách.

Zatímco kampylobakterióza je na vzestupu, případů nemoci s podobným průběhem – salmonelózy, která před lety vyvolávala hromadné epidemie, ubývá. „Letos evidujeme 63 případů, ale jedná se o sporadické, případně rodinné výskyty. S epidemiemi salmonelózy po konzumaci jídla ze školních nebo závodních jídelen, jsme se už několik let nesetkali," sdělila Renée Mašová s tím, že salmonelózou lidé nejčastěji onemocní po konzumaci výrobků z nedostatečně tepelně upravených vajec. To jsou třeba i některé cukrářské krémy, zmrzliny, majonézy a podobné konzumenty oblíbené pochutiny.

Bakterie se šíří velice rychle

Ale nejenom tam. Bakterie způsobující salmonelózu se totiž v teplém prostředí v potravinách a již připravených pokrmech velice rychle množí. Mohou být přítomny například i na ovoci a zelenině ošetřovanými hnojivy živočišného původu. Platí tedy vždy pravidla správného skladování v chladnu, mytí, loupání, případně vaření. Přenos z člověka na člověka je u obou onemocnění relativně nízký.

„Při zachování všech zásad hygieny by k němu dojít nemělo. Riziko přenosu salmonelózy je o něco nižší u kampylobakteriózy," připomněla epidemioložka Mašová. Pokud se však s podobnými zdravotními obtížemi potýká více členů rodiny nebo kolektivu, bývají na přítomnost bakterie vyšetřeni i oni. „Šetření se také provádí například v situaci, kdy se onemocnění prokáže u osoby, jež je v těsném kontaktu s malým dítětem – například u maminky na mateřské dovolené. Vyšetření se musí provádět u osob, které pracují v potravinářských provozech," doplnila Mašová.

Bakteriemi vyvolané onemocnění je v souvislosti s hrozící dehydratací organismu nebezpečné zejména pro oslabené jedince se sníženou imunitou organismu, ale i pro seniory nebo velmi malé děti.

„Nejohroženější jsou kojenci do jednoho roku věku, protože u nich v důsledku déletrvajícího průjmu a horečky může vzniknout závažná dehydratace organismu. Dojde pak k rozvrácení jejich vnitřního hospodářství, což malé děti může přímo ohrozit na životě," sdělila žďárská dětská lékařka Marie Košťálová. V létě je proto potřeba grilovat s rozvahou.

Autor: Lenka Mašová

26.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Ouředníček.

Skvělý počin: Ouředníček vybojoval v Maroku zlato

Ilustrační foto

Ztráta formy juniorky? Spíš smůla, říká Procházka

Kniha Procházka panstvím Telč vyzdvihuje rybnikářství

Telč – Procházka panstvím Telč. Tak se jmenuje nová publikace, která pojednává o udržování honosného sídla čtyřmi šlechtickými rody v Telči. Kniha představuje panství Telč jako fungující organismus, jehož ekonomika šlapala na jedničku.

Opilý muž rozkopal výlohy

Jihlava – Opilý třiadvacetiletý muž z Jihlavska řádil během uplynulého víkendu v areálu obchodního a zábavného centra Březinky. Podařilo se mu tam rozbít několik výloh. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 1,98 promile alkoholu.

Trenér Petr Vlk: O postupu rozhodl hned první zápas baráže

Jihlava – Je dalším z havlíčkobrodských rodáků, kteří se podíleli na úspěších jihlavského hokeje. Třiapadesátiletý trenér Petr Vlk, bývalý útočník a československý reprezentant, získal s Duklou jako aktivní hráč dva mistrovské tituly. 

Bývalý šéf Kosteleckých uzenin Boček promluvil

Jihlava – Nový díl investigativního seriálu s názvem Zvláštní vyšetřování, který je dostupný na webovém portálu Seznam.cz, vypráví příběh Jana Bočka, bývalého šéfa Kosteleckých uzenin. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies