VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oblíbené grilování skončilo nocí na toaletě

Žďársko – Letní grilování se nevyplatilo Jitce Zelené ze Žďáru nad Sázavou. Po konzumaci specialit z ryb a kuřecího masa, které si připravili na zahradě s přáteli, je postihly akutní žaludeční a střevní problémy, ke kterým se přidala zvýšená teplota.

26.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

„V noci mě vzbudily křeče 
v žaludku, k tomu se přidalo zvracení a průjem. Manžel byl na tom podobně, ještě že máme doma dvě toalety. Muselo to být po tom grilovaném mase, protože našim malým dětem, které ho nejedly, nic nebylo," popsala mladá žena s tím, že příznaky nemoci u nich i jejich přátel v různé intenzitě přetrvávaly několik dní.

Uvedenými zdravotními problémy, které mohou vyústit i v život ohrožující dehydrataci organismu, se může hlásit salmonelóza, anebo kampylobakterióza. Druhým jmenovaným onemocněním se lidé často nakazí právě 
v rámci letního grilování. A to buď přímým požitím nedostatečně tepelně upraveného zejména drůbežího masa, jež není propečené tak, aby u kostí nezůstalo krvavé, případně při manipulaci s potravinami. Příkladem je kontaminace totožnou vidličkou či nožem při manipulaci se syrovým a již ogrilovaným masem.

„Je třeba věnovat pozornost oddělení kuchyňských ploch používaných při manipulaci se syrovou a již uvařenou stravou," uvedla vedoucí epidemiologie žďárského územního pracoviště krajské hygienické stanice Renée Mašová. „V letošním roce evidujeme 113 případů kampylobakteriózy a jejich počet rok od roku vzrůstá," dodala Mašová. Nemocných přibývá 
s růstem obliby grilování 
v českých rodinách.

Zatímco kampylobakterióza je na vzestupu, případů nemoci s podobným průběhem – salmonelózy, která před lety vyvolávala hromadné epidemie, ubývá. „Letos evidujeme 63 případů, ale jedná se o sporadické, případně rodinné výskyty. S epidemiemi salmonelózy po konzumaci jídla ze školních nebo závodních jídelen, jsme se už několik let nesetkali," sdělila Renée Mašová s tím, že salmonelózou lidé nejčastěji onemocní po konzumaci výrobků z nedostatečně tepelně upravených vajec. To jsou třeba i některé cukrářské krémy, zmrzliny, majonézy a podobné konzumenty oblíbené pochutiny.

Bakterie se šíří velice rychle

Ale nejenom tam. Bakterie způsobující salmonelózu se totiž v teplém prostředí v potravinách a již připravených pokrmech velice rychle množí. Mohou být přítomny například i na ovoci a zelenině ošetřovanými hnojivy živočišného původu. Platí tedy vždy pravidla správného skladování v chladnu, mytí, loupání, případně vaření. Přenos z člověka na člověka je u obou onemocnění relativně nízký.

„Při zachování všech zásad hygieny by k němu dojít nemělo. Riziko přenosu salmonelózy je o něco nižší u kampylobakteriózy," připomněla epidemioložka Mašová. Pokud se však s podobnými zdravotními obtížemi potýká více členů rodiny nebo kolektivu, bývají na přítomnost bakterie vyšetřeni i oni. „Šetření se také provádí například v situaci, kdy se onemocnění prokáže u osoby, jež je v těsném kontaktu s malým dítětem – například u maminky na mateřské dovolené. Vyšetření se musí provádět u osob, které pracují v potravinářských provozech," doplnila Mašová.

Bakteriemi vyvolané onemocnění je v souvislosti s hrozící dehydratací organismu nebezpečné zejména pro oslabené jedince se sníženou imunitou organismu, ale i pro seniory nebo velmi malé děti.

„Nejohroženější jsou kojenci do jednoho roku věku, protože u nich v důsledku déletrvajícího průjmu a horečky může vzniknout závažná dehydratace organismu. Dojde pak k rozvrácení jejich vnitřního hospodářství, což malé děti může přímo ohrozit na životě," sdělila žďárská dětská lékařka Marie Košťálová. V létě je proto potřeba grilovat s rozvahou.

Autor: Lenka Mašová

26.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letiště Henčov.

Číňany zajímá jihlavské letiště

Ilustrační foto.

Při srážce dvou aut se zranilo devět lidí

V Emirátech zažijete všechno možné. I déšť a zimu, říká cestovatelka

Jihlava – Byl to jeden velký zážitek. Nejvíce mě uchvátila tančící fontána a dlouho budu vzpomínat na návštěvu tajného baru. Dost mě překvapilo chladné počasí. Tak popisuje své letošní cesty do Emirátů a Malajsie Karolina Kociánová z Jihlavy. Díky jejímu vyprávění se do exotických koutů světa můžete podívat i vy.

Herních testů přibývá

Vysočina – Letní tréninkový dril začal teprve před nedávnem, ale mistrovské soutěže jsou už doslova a do písmene za humny. Odstartují už za dva týdny, všechny týmy z Vysočiny tedy mají napilno. „Nějaké čtyři týdny. To je strašně málo času,“ zaznívá často z táborů jednotlivých fotbalových mužstev.

První kolo poháru je tady. Favoritem jen Velké Meziříčí

Vysočina – Čtyři bezesporu zajímavé duely čekají dnes Vysočinu. V prvním kole poháru MOL Cup ždírecký Tatran vyzve třetiligové Velké Meziříčí, takže je jistota, že Vysočina bude mít ve druhé kole minimálně dva zástupce. Stará Říše vyzve rovněž účastníka MSFL, Líšeň, a Slavoj Polná se dokonce může těšit na druholigové Znojmo.

OBRAZEM: Dvůr je plný čapích výkalů, nikomu to ale nevadí

Jihlava – Čapí pár, kterému neřeknou pracovníci Služeb města Jihlava (SMJ) jinak než Andrej a Monika, se radují z prvního přírůstku do rodiny. V pátek odpoledne jihlavští ornitologové za pomoci hasičské plošiny okroužkovali mládě, které se jim narodilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení